ПРОФ. ПЛАМЕН ПАНАЙОТОВ - ЛЕКАР НА 2019

ПРОФ. ПЛАМЕН ПАНАЙОТОВ - ЛЕКАР НА 2019

Д-р Пламен Панайотов:Първо, ви благодаря за поканата – добро утро и на вас, и на вашите зрители! Това, което те прави лекар на годината е 25-30 години назад. И е независимо от това, че се казва „Лекар на годината" за мен това е признание за всички тези години, които съм работил. Признание не само за мен, то е признание за хората, с които работя, за семейството ми, което ме е изтърпяло, за ръководителите на болницата на Медицинския университет, които всъщност подкрепиха цялата… всички усилия, за да се стигне до тази дата и които направиха тази номинация. Така че това са няколко часа и няколко минути слава, но всъщност…

Водещ:Но какво стои зад всичко това?

Д-р Пламен Панайотов:25-30 години работа.

Водещ:Колко операции правите в момента на ден? Аз някъде, така, ви чух да казвате преди време, че сте се кротнали, какво означава обаче това?

Водещ:Ако прави 10 на ден, представи си преди това какво е било.

Д-р Пламен Панайотов: Едва ли съм използвал точно тази дума, но така или иначе, имаше период, който беше наистина по-труден, между 2008 и 2012 година, когато бях стигнал до това да правя 400 операции на година. Сега вече има млади колеги, които са достатъчно опитни, които оперират самостоятелно, дори някои от тях отиват в други болници, тоест, създали сме школа, независимо дали това ще бъде признато, или няма да бъде признато някой ден. Аз вече правя по-малко операции, около 200 операции на година.

Водещ:И пак почти всеки ден значи вие спасявате сърца?

Д-р Пламен Панайотов: Почти всеки ден оперирам.

Водещ:Вашето сърце не се ли уморява обаче от толкова много усилия за спасяване на чужди сърца?

Д-р Пламен Панайотов: Уморява се и сърцето, и душата – всичко се уморява. Всъщност неотдавна прочетох, че в САЩ всеки четвърти кардиолог – аз не съм кардиолог, аз съм кардиохирург, но прочетох, че всеки четвърти кардиолог се отказва от професията си заради бърнаут.

Водещ:Прегаряне, прегаряне на работа.

Д-р Пламен Панайотов:Прегаряне. Този проблем вероятно ще навлезе и в България, или може би вече е навлязъл в България. Така че много важно е да има приемственост, да има следваща генерация, за да може с развитието на екипа – това, което правим, да има млади хора, които да поемат и които да развият нещата на още по-високо ниво и тогава вече човек, който е поуморен може да се занимава малко повече с наука, малко повече време да отделя за четене и за възстановяване.

Д-р Иван Маджаров:Традиционно Български лекарски съюз раздава в няколко категории награди. Традиционно те са за принос в развитието на съсловната организация, за дългогодишен принос в медицината и специалността, в която работи даден лекар, за прилагане на иновативни техники в медицината в България, както и награди за младите надежди, за лекари, които всъщност дават пример затова, че в България има смисъл да посветиш живота си на професията лекар.

Водещ: Доктор Маджаров, като отварям сега тази книжка със сърцето, правя един много плавен преход и към една ваша кампания за добрата дума. Ще ни разкажете ли повече за нея?Добрата дума лекува.

Д-р Иван Маджаров:Оказа се, че тази кампания пожъна много голям успех. Може би затова, че стана популярна и в социалните мрежи, може би и затова, че за първи път се случи пациенти да имат възможност да изпращат снимки с… на които показват техните лечители, техните лекари, от които са доволни. Тази година имахме още една награда, тя беше за лекаря, за който сме получили най-много такива снимки – той е от Сливен.

Водещ: Доктор Здравко Пенков.

Д-р Иван Маджаров:Да, доктор Здравко Пенков. Много интересно се получи, защото за много колеги получихме снимки, приготвили сме изложба, тя ще бъде след празника, тъй като нямаше възможност да бъде по-рано. С това ще сложим една точка на тази кампания, за да продължи през следващата година. И учудващо беше, че за него много пациенти изпращаха – различни са, нямат никаква връзка, която на мен ми навява мисълта, че някои колеги, които си работят в ежедневието, дори не съзнават колко харесвани са от своите пациенти и какво оставят в техните сърца, макар да се занимават с ежедневие, което понякога на нас ни се струва рутинно. Работещите в медицината имат понякога своята работа рутинно и отстрани изглеждат като не толкова загрижени за пациентите си, но това не е така. Това, което прави лекаря за пациента, важно е какъв резултат постигаме и това което направихме като инициатива, като кампания показа, че резултатите са добри.

Водещ:Ние сме сигурни, че в България има много добри лекари и лекари-герои. Вече споменахме няколко такива случая тук, които са отличени тази година. Разбира с,е има я и другата страна. Не можем да си кривим душата. Да се надяваме, че ако го закъсаме, ще попадаме на повече хора като вас. Сега, за „Добрата дума лекува", кажете ни някакъв случай с пациент, който ви е излекувал лошото настроение с добра дума? Хубаво нещо, което са ви казали и ви топли.

Д-р Пламен Панайотов:Аз приветствам тази кампания, защото мисля, че това е пътя, по който може да се стигне до повече доверие между лекари и пациенти. И мисля, че това е една от най-хубавите рубрики в тези награди. В клиниката, където работя и която ръководя, има едно табло, на което слагаме картички, картички написани от пациенти или техни близки. И действително, когато получиш такава картичка и в нея има думи написани от сърце – много е стимулиращо и е много приятно. Освен това, това табло стои там, където пациентите чакат за да постъпят за лечение – мисля, че това помага и на тях. И не защото винаги сме много успешни, и не защото на 100 процента можем да помогнем, но защото даваме всичко от себе си, за да помогнем. И е голямо разочарование, когато не успеем. И в този смисъл, наистина, трябва да има доверие, защото добрата дума – както от нас, така и от пациентите лекува. Взаимното доверие е изключително важна част и всъщност тука вие може да направите много повече, отколкото можем да направим ние. Медиите.

Видеото можете да гледате тук

Източникalt




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists