ВЪЗДЕЙСТВИЯ НА ФИНАНСОВАТА И ИКОНОМИЧЕСКАТА КРИЗА И НА СТРОГИТЕ МЕРКИ ЗА ИКОНОМИИ ВЪРХУ СИСТЕМИТЕ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, РАБОТНАТА СИЛА В СЕКТОРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И ПАЦИЕНТИТЕ В ЕВРОПА

ВЪЗДЕЙСТВИЯ НА ФИНАНСОВАТА И ИКОНОМИЧЕСКАТА КРИЗА И НА СТРОГИТЕ МЕРКИ ЗА ИКОНОМИИ ВЪРХУ СИСТЕМИТЕ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, РАБОТНАТА СИЛА В СЕКТОРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И ПАЦИЕНТИТЕ В ЕВРОПА

style="text-align: center;">*(Статията е завършена на 25 ноември 2013 г.*) style="text-align: justify;">

От Матиас Маше, служител по политиката в „Здравно и социално обслужване” и Стефан Шиндлер, стажант

1) Въведение
Документът описва въздействието на финансовата и икономическата криза, както и на строгите мерки на икономии върху системите на здравеопазване, работната сила в сектора на здравеопазването и пациентите.
Тази статия се основава на речта на генералния секретар на EPSU Карола Фишбах-Пител (Carola Fischbach-Pyttel), изнесена на 4-та годишна конференция на ЕРНА в Брюксел на 5 септември 2013 г., в панела „Нов европейски икономически ред и ново бъдеще на здравето и здравните системи”.
Текстът е съвсем леко ревизиран и осъвременен с приноса, който Матиас Маше направи в контекста на семинара „Финансова криза, строги икономии и здраве в Европа”, организиран съвместно от Европейския институт на профсъюзите (ETUI) и Европейската социална обсерватория (OSE) на 27 септември 2013 г. в Брюксел.
Тази статия е разширена версия на първата част на ръкописа, подготвен за двете мероприятия.
Целият текст на статията ТУК:




Code Health TV
SatHealth
Акадаемия за продължаващо медицинско обучение
Medicalnews
Клъстър
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

Mеждународни партньори

Iamra
Световната медицинска асоциация (WMA - World Medical Association)
Eвропейска федерация на лекарите на заплата (FEMS)
CPME (Постоянен комитет на европейските лекари)
UEMS (Европейски съюз на лекарите специалисти)