БЛС Е КАТЕГОРИЧНО ПРОТИВ НАМАЛЯВАНЕ ЦЕНИТЕ НА КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ И СЛИВАНЕ НА БОЛНИЦИ, КОИТО НЕ СА СОБСТВЕНОСТ НА МЗ

БЛС Е КАТЕГОРИЧНО ПРОТИВ НАМАЛЯВАНЕ ЦЕНИТЕ НА КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ И СЛИВАНЕ НА БОЛНИЦИ, КОИТО НЕ СА СОБСТВЕНОСТ НА МЗ

alt„Най-съществените приоритети на БЛС в дългосрочен план са остойностяването на лекарския труд и задържането на младите лекари в пределите на страната ни”. Това каза днес председателят на Лекарския съюз д-р Венцислав Грозев на организираната от съсловната организация пресконференция, на която бе представено новото ръководство на Съюза. „На никого в момента не е ясно колко струва трудът на нашите колеги. Клиничните пътеки не носят условията за регламентиране и остойностяване на труда”, обясни д-р Грозев и припомни, че БЛС е твърдо против намаляване цените на клинични пътеки, докато те са финансов фактор. То би довело до увеличаване обема на дейност, а то от своя страна – до намаляване на качеството, разясни д-р Грозев. „БЛС е категорично против”, заяви той.
Лекарският съюз се обяви и против сливането на лечебни заведения, които не са собственост на Министерство на здравеопазването. „Там, където сливането е в чисто административен аспект, то е приоритет и право на МЗ, но там, където собствеността е различна – нещата трябва допълнително да се разгледат и БЛС ще направи всички постъпки мнението му да бъде чудо”, каза още д-р Грозев.
Относно задържането на младите лекари в страната ни, така че техният потенциал на професионалисти да бъде използван, процесът вече е стартиран, обясни председателят на БЛС. „До сега съсловната организация е раздала 127 стипендии на млади лекари, което ги подпомага с по 400 лева месечно. Ще направим всичко възможно и младите колеги да бъдат приобщени към Управителния съвет на БЛС, така че да стоим с ръка на пулса на техните проблеми и да работим за тяхното разрешаване”, допълни той.
Цялата пресконференция на видео можете да видите ТУК:




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists