БЛС ЩЕ УЧАСТВА В РЕАЛИЗАЦИЯТА НА КОНЦЕПЦИЯТА ЗА РЕФОРМИ "ЗДРАВЕ 2020"

БЛС ЩЕ УЧАСТВА В РЕАЛИЗАЦИЯТА НА КОНЦЕПЦИЯТА ЗА РЕФОРМИ "ЗДРАВЕ 2020"

alt В петък, Комисията по здравеопазване към Парламента единодушно подкрепи представената от здравния министър концепцията за здравни реформи до 2020г.
Концепцията „Здраве 2020” очертава реформите в Спешната помощ, въвеждането на задължителна национална здравна карта за броя лекари и болници по области, реформата в начина на оценяване и заплащане за качество на услугите, разделянето на медицинската помощ на три пакета – спешен, основен и допълнителен, както и мерки за задържане на лекарите в пределите на страната ни.
Статистически данни сочат, че от 1990 г. насам, в България има ниска раждаемост и повишаваща се смъртност от сериозни социалнозначими заболявания (65% от смъртните случаи са в резултат на сърдечносъдови и съдовомозъчни заболявания, 17,5% - от туморни, а останалите са от болести на храносмилателната и дихателната система). Ето защо основният пакет здравни дейности, заплащани от НЗОК, ще е насочен към профилактиката, диагностиката и лечението на основните заболявания и състояния, причиняващи смърт и загуба на работоспособност, детското и майчиното здраве.
"Разбирането ми е, че заболявания, чието лечение струва по 1 млн. лв. годишно на пациент, не могат да бъдат предмет на плащане със здравни вноски, а трябва да се плащат от държавата", обясни от своя страна д-р Москов във връзка с изваждането на редките болести от основния пакет на медицинските услуги, заплащани от Касата. Дълго време редките заболявания се плащаха от здравното министерство, но бяха прехвърлени към Здравната каса. Сега ще се върви към създаване на специален държавен фонд за тях, който ще заработи от следващата година.
Д-р Москов добави още, че работна група, в състава на която влизат НЗОК и Лекарският съюз, ще реши до средата на годината кои болнични услуги могат да се извършват в доболничната помощ и могат да бъдат извадени от пакетите, за които плаща Здравната каса. Така част от скъпите манипулации вече ще могат да се извършват далеч по-евтино.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists