БЛС: СПРЕТЕ ДА ПОСЯГАТЕ НА МЕДИЦИТЕ!

БЛС: СПРЕТЕ ДА ПОСЯГАТЕ НА МЕДИЦИТЕ!

Български лекарски съюз изразява безусловната си подкрепа към нападнатия и пребит от неизвестно лице колега, работещ в Спешна помощ - Враца, както и зад всички медици от Спешния център в града.

Съсловната организация категорично се противопоставя срещу всякаква форма на агресия и се ангажира с юридическа защита на всеки лекар, подложен на вербална или физическа агресия.

За съжаление, след инцидента от преди дни, който беше широко обсъждан в медийното пространство и при който след тежка катастрофа край Враца загина 3-годишно дете, агресията към спешните медици в града ескалира. И това не е случайно, защото и при този трагичен инцидент, отново за виновен индиректно беше посочен медицинският екип отзовал се на място.

Искаме ясно да заявим, че при установяване на нарушение или доказване на вина е важно да има наказани и всеки трябва да понесе последствията от своите действия, но се обявяваме категорично против изместването на фокуса при подобни случаи и индиректното внушаване на вина. От особено значение е да се придържаме към фактите! За трагичния инцидент край Враца информацията, изнесена в публичното пространство е следната:

• Водачът е управлявал автомобила с превишена и несъобразена с пътните условия скорост;

• Няма информация детето да е било в детско столче, което е явно нарушение на закона;

• Сигналът за инцидента е подаден в 19:03 часа, в 19:04 часа линейката тръгва, в 19:09 часа пристигна намястото на инцидента;

• От полицията помагат колата да бъде повдигната и детето да бъде извадено; 

• То е качено на линейката, където се установява, че състоянието му е несъвместимо с живота. По регламент, когато има смъртен случай в линейка, трябва да стои два часа в нея и след това да се свали в Съдебна медицина.

От гореизложеното става ясно, че спешният медицинскиекип е действал своевременно и професионално, дори в извънработното си време. Не са на лице доказателства за неадекватни действия от тяхна страна, въпреки дадената положителна проба за алкохол от д-р Диана Димова.

Фактите говорят, но в обещственото пространство най-силно се чуват именно обвиненията за употреба на алкохол. На заден план остава въпросът каква е истинската причина за фаталния край на трагичния инцидент: катастрофата или неадекватно оказана медицинска помощ?

 Изместването на фокуса върху въпроса: “Употребила ли е алкохол д-р Димова?” индиректно внушава вина на медика за случилото се, но и нещо много по-страшно поставя лекарите под прицел за гнева на цялото общество. А резултатът е на лице: вчера още един наш колега стана жертва на физическа агресия. И всичко това се случва на фона на острия недостиг на кадри в сектора, крепящата се на работещи пенсионери система, огромното натоварване, отговорност и напрежение, на което са подложени българските лекари ежедневно.

Български лекарски съюз апелира: Спреде да посягате на медиците! Пазете ги, защото скоро няма да има кой да Ви лекува!




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists