Д-Р МАДЖАРОВ: ТРУДНО СЕ ЗАДЪРЖАТ СПЕЦИАЛИСТИ, КАТО ОТДЕЛЯМЕ НАЙ-МАЛКО В ЕВРОПА ЗА ЗДРАВЕ

Д-Р МАДЖАРОВ: ТРУДНО СЕ ЗАДЪРЖАТ СПЕЦИАЛИСТИ, КАТО ОТДЕЛЯМЕ НАЙ-МАЛКО В ЕВРОПА ЗА ЗДРАВЕ

яма как да казваш, че са високи възнагражденията на българските лекари и сестри, особено сестри, които искат да работят в България. Когато сме най-бедната страна и отделяме най-малко от Европа за здраве, е трудно да задържим специалистите си.“

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria д-р Иван Маджаров, председател на Управителния съвет на Българския лекарски съюз, по повод искането на съюза за увеличаване на здравната вноска.

Чрез покриване на капитационната такса се твърди, че няма нужда от пари, а в същото време се твърди и, че системата е пробита и изтича. Няма какво да се намалява повече от това, ние плащаме най-малко в Европа.

„В момента пациентите доплащат за лекарства, както за изследвания и прегледи, защото системата не може да си позволи да плаща на 100% тези неща. Защото вноската е 8%. Ако стане 12% ще се намали основанието да се плаща“, обясни д-р маджаров.

„Гаранция няма, че ще спрем да доплащаме, такава няма по света, но единствено здравеопазването е вкарано в система, в която веднъж годишно можем да договаряме някакви цени. Всичко друго си повишава инфлацията. 99% от българското здравеопазване работи с приходи от здравната каса“, каза още той.

You can see all the material here
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists