ДАРИ ПЛАЗМА! СПАСИ ТРИМА!

ДАРИ ПЛАЗМА! СПАСИ ТРИМА!

„Има много хора, които искат да дарят плазма, има желаещи, които се записват в Националния център по трансфузионна хематология. Радостното е, че много от тях са младежи, които са преминали през COVID-19 безсимптомно или с много леки симптоми и сега желаят да дарят за по-тежко болните. Въпросът е държавата да осигури повече апарати за плазма“ – това заяви в интервю за здравния час на Радио Благоевград-БНР д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

Министър-председателят Борисов поиска от здравния министър да се осигури възможност за даряване на кръвна плазма не само в София, а и в страната, от пациенти, преболедували COVID-19. От Сдружението за лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма изпратиха писмо до премиера и здравния министър с искане да да бъдат отворени кръвни центрове в цялата страна, за да могат хората да даряват реконвалесцентна плазма за лечението на пациенти с Covid-19, а не само това да се случва в Националния център по трансфузионна хематология в София.

Идната седмица във Варна предстои да започне работа кръвният център. Очаква се и в Стара Загора, Пловдив и Плевен също да започнат да събират дарители на място. В Русе и Бургас имат желание, в Благоевград също, пишат от Сдружение за лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма.

Цялото интервю и повече за информационната кампания можете да прочетете ТУК

Източник:
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists