СЪБОРЪТ НА БЛС ОДОБРИ СЛЕДНИТЕ ПРИНЦИПИ ЗА ФОРМИРАНЕ НА ПРОГНОЗНИ ОБЕМИ ДЕЙНОСТИ НА ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ЗА БОЛНИЧНА ПОМОЩ ПРЕЗ 2013 Г.

СЪБОРЪТ НА БЛС ОДОБРИ СЛЕДНИТЕ ПРИНЦИПИ ЗА ФОРМИРАНЕ НА ПРОГНОЗНИ ОБЕМИ ДЕЙНОСТИ НА ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ЗА БОЛНИЧНА ПОМОЩ ПРЕЗ 2013 Г.

style="text-align: justify;">1.За национално ниво се изчисляват прогнозен брой дейности по КП, среден престой по КП, годишна сума по КП, прогнозен брой случаи по специалности, среден престой по специалности, обща годишна сума по специалности, общ брой случаи по КП, общ брой случаи, общ среден престой и общо сума за заплащане по клинични пътеки. style="text-align: justify;">
2.В разчетите за общата годишна сума се включва и условно разпределение на оперативния резерв на касата със съответната част за финансиране от него на КП. Неразпределени в първоначалните разчети и договаряне по НРД остават не повече от 80 млн. лв.
3.Болниците представят пред РЗОК разчети по пътеки, специалности и обща сума на база реално извършена дейност, среден престой и използваемост на леглата през 2011 и 2012 г., коригирана с моментния капацитет при сключване на договора – налични ресурси за сключване на договори, брой легла. style="text-align: justify;">4.РЗОК обобщават данните на регионално ниво по пътеки, специалности, като отделят данни колко от прогнозните пациенти средногодишно по пътеки, специалности и по лечебни заведения са от други здравни райони.
4.НЗОК обобщава данните на национално ниво и коригира с коефициент сумите по пътеки, съответно специалности с оглед определения годишен бюджет.
5.На тази база се изчисляват прогнозни годишни бюджети по специалности и общо и първоначално разпределение по тримесечия на ЛЗ.
6.След отчитане на дейността за всяко тримесечие, стойностите на отчетеното изпълнение на всяко ЛЗ по специалности и общо се коригират нагоре с увеличението и надолу с намалението на постъпилите пациенти от други здравни райони по КП в сравнение с констатирания базисен брой от предходни години, приравнен към тримесечие.
7.На ЛЗ се заплаща до 5 % над определената първоначално и коригирана по т. 6 обща сума при надвишаване на дейността и след приемане на обосновка от ЛЗ.
8.При надвишаване над определените по предходните точки суми, надлимитната дейност на болниците се заплаща по тези специалности, по които няма превишение на разчетената обща сума в национален мащаб с повече от 10%.
9.ЛЗ могат да надвишават и да им бъде заплатена след приемане на обосновка още 5 % над определената първоначално и коригирана по т. 6, 7 и 8 обща сума, като я компенсират следващото тримесечие /без последното/ след приемане на обосновка от ЛЗ.
10.ЛЗ могат да прехвърлят до 5 % неусвоени от определената първоначално и коригирана по т. 6, 7 и 8 обща сума за следващото тримесечие след приемане на обосновка от ЛЗ.
11.При превишаване на прогнозната сума в национален мащаб по определена специалност на тримесечие с повече от 10 %, заедно с превишаване на общия бюджет по клинични пътеки с повече от 5 %, НЗОК може да ограничи приема и въведе листи на чакащи по съответната специалност в ЛЗ по тази специалност, пропорционално на надвишението от ЛЗ, след корекция на пациентите от други региони по т. 6. Ограничението се обявява от НЗОК публично и по подходящ начин на уебстраницата, в централните и местни медии и съответните ЛЗ. Ако се изискват т.нар. онлайн листи на чакащи, НЗОК да ги даде със софтуера, съответната защита и кодовете за достъп на пациентите, а не да вменява това на болниците и всеки да се чуди как да го изпълни, особено в частта достъп. Листите на чакащи не могат да засягат платените хоспитализации, за които ЛЗ има свободен капацитет, както и спешните случаи.
12.НЗОК не коригира прогнозните бюджети за следващото тримесечие, а изпълнението за текущото, както става ясно по предходните точки. ЛЗ следва да получат ясни правила за възможностите за корекция и ежеседмична информация за движението на отчетените хоспитализации /завършени КП/ и сумите по специалности и общо за регионално и национално ниво, както и за движението на пациентите от други региони.
13.Цялата информация по определянето на бюджетите, движението на пациенти, корекции, хоспиталиции, суми по специалности, общо, по ЛЗ, по РЗОК и за НЗОК е публична и се обновява ежеседмично на уебстраницата на НЗОК.
14.Премахват се правомощията на т.нар. комисия към ЦУ на НЗОК. Органи за управление на НЗОК по закон са управителят /при това избран от Народното събрание / и Надзорния съвет. Отговорността е тяхна, а НЗОК има администрация, подчинена на управителя, която да го подпомага в дейността, но не може да и се вменяват отговорностите на управителя. Той може да прави каквито си иска комисии, групи, дирекции, отдели, съвети и т.н., но това не е предмет на тази методика, а и отговорността е негова.
15.В този смисъл, след утвърждаването на методиката от Надзорния съвет, корекциите почти изцяло ще се извършват автоматично от управителя по определените правила, като на надзорния орган е редно да се оставят само корекциите на общите бюджети, а не да се занимават с всяка болница.
16.Следва да се включат гаранции за навременно плащане на болниците в срок, вкл. т.нар. надлимитна дейност, а не техните директори да стоят с месеци в неведение дали, кога и колко средства ще получат.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists