„ЗДРАВЕ НАКРАТКО 2013”: ОБОБЩЕНИЕ НА ТЕНДЕНЦИИТЕ, КОИТО ОФОРМЯТ ЗДРАВНИЯ СТАТУС В СТРАНИТЕ ОТ ОИСР И БРИКС

„ЗДРАВЕ НАКРАТКО 2013”: ОБОБЩЕНИЕ НА ТЕНДЕНЦИИТЕ, КОИТО ОФОРМЯТ ЗДРАВНИЯ СТАТУС В СТРАНИТЕ ОТ ОИСР И БРИКС

style="text-align: justify;" />

alt"Здраве накратко 2013" представя тенденциите и влиянията, които оформят здравния статус, обслужване и политика в страните от ОИСР и БРИКС. Въпреки че някои показатели като очаквана продължителност на живота или детска смъртност навеждат на мисълта, че като цяло нещата се подобряват, неравенствата в богатство, образование и други социални показатели все още имат значително въздействие върху здравния статус и достъпа до здравни услуги. Тези здравни неравенства могат да бъдат обяснени с различия в условията на живот и работа, както и различията, които се показват в данните за начина на живот, свързан със здравето (например, тютюнопушене, вредна консумация на алкохол, липса на физическа активност и затлъстялост).
Разходите в здравеопазването показват значителни различия между отделните страни по отношение на разходи на човек, като дял от БВП и последни тенденции. Средно за ОИСР, за периода 2000-2009 г. разходите за здраве растат с 4.1% годишно в реално изражение, но този растеж се е забавил до 0.2% през 2009-10 г. и 2010-11 г., тъй като много страни са понижили разходите в здравеопазването, за да подпомогнат намалението на бюджетните дефицити и правителствените дългове, особено в Европа. В страните извън Европа, особено в Канада и Съединените щати, разходите за здравеопазване са продължили да растат, макар и в много случаи с по-бавно темпо.
Различните елементи на разходите са били засегнати по различни начини: през 2010-11 г. разходите за лекарства и превенция са паднали с 1.7%, докато болничните разходи са нараснали с 1.0%.
Очакваната продължителност на живота в страните от ОИСР расте, бремето на хроничните заболявания – също
? През 2011 г. средната очаквана продължителност на живота в страните от ОИСР надвиши 80 години, което представлява увеличение от десет години, от данните за 1970 г. Измежду страните в ОИСР, родените в Швейцария, Япония и Италия могат да очакват да живеят най-дълго.
? За всички страни от ОИСР, жените могат да очакват да живеят 5.5 години по-дълго от мъжете. Лицата с най-високо ниво на образование могат да очакват 6 години по-дълъг живот от тези с най-ниско образователно ниво.
? Все повече се разпространяват хроничните болести като диабет и деменция. През 2011 г. близо 7% от хората на възраст 20-79 г., или над 85 милиона хора в страните от ОИСР, боледуват от диабет.
В повечето страни лекарите на човек от населението са повече, но специалистите са двойно повече от общопрактикуващите лекари
? От 2000 г. насам в повечето страни от ОИСР броят на лекарите е нараснал както в абсолютно изражение, така и на база човек от населението, само с няколко изключения. Растеж на броя на лекарите на човек в Естония и Франция практически няма, а в Израел има спад.
? През 2011 г. в страните от ОИСР средно на всеки общопрактикуващ лекар се падат двама специалисти. Бавното нарастване или намаляване на броя на общопрактикуващите лекари поражда тревоги относно достъпа на цялото население до първична медицинска помощ.
По-кратките престои в болница и нарастващата употреба на генерични лекарства помагат за сдържането на разходите, но големите различия в медицинската практика сочат прекомерна употреба
? Продължителността на престоя в болница в страните от ОИСР е паднал от 9.2 дни през 2000 г. до 8.0 дни през 2011 г.
? През изминалото десетилетие пазарният дял на генеричните лекарства се е увеличил значително в много страни. Обаче, генериците все още представляват по-малко от 25% от пазара в Люксембург, Италия, Ирландия, Швейцария, Япония и Франция, в сравнение с около 75% в Германия и Великобритания.
? Големите различия в степента на използване на различни диагностични и хирургични процедури не могат да бъдат обяснени с различия в клиничните нужди. Например, през 2011 г. повече от 45% от всички раждания в Мексико и Турция са правени с цезарови сечения, което е три пъти повече от процента в Исландия и Холандия и предполага възможна прекомерна употреба.
Качеството на болничната помощ и първичната медицинска помощ се е подобрило в повечето страни, но можеше да се подобри повече
? Напредъкът в лечението на животозастрашаващите състояния като инфаркт, инсулт и рак доведе до по-висок процент преживяемост в повечето страни от ОИСР. В периода между 2001 и 2011 г. нивата на смъртност след приемане в болница за инфаркт средно са намалели с 30%, а за инсулт – с почти 25%. Подобрена е и преживяемостта за много видове рак, включително рак на шийката на матката, рак на гърдата и рак на дебелото черво.
? Качеството на първичната медицинска помощ в много страни се е подобрило, както се вижда от намаляването на броя на хоспитализациите, които могат да бъдат избегнати - поради хронични болести като астма и диабет. И все пак във всички страни съществуват възможности за подобряване на първичната медицинска помощ, за да се намалят още повече скъпоструващите хоспитализации за тези състояния.
Почти всички страни от ОИСР са постигнали универсално здравно покритие, но обхватът и степента на покритието варират.
? Всички страни от ОИСР имат универсално (или почти универсално) здравно покритие за основен пакет здравни услуги и стоки, с изключение на Мексико и Съединените щати. След реформите от 2004 г. в Мексико процентът на обхванатото население нарасна бързо и достигна почти 90%. В Съединените щати, където 15% от населението през 2011 г. бяха все още неосигурени, от януари 2014 г. Законът за достъпни здравни грижи още повече ще разшири здравноосигурителното покритие.
? Бремето на дела на личните плащания от разходите създава бариери за достъпа до медицинска помощ в някои страни. Средно 20% от разходите в здравеопазването се плащат пряко от пациентите; този процент варира от по-малко от 10% в Холандия и Франция до над 35% в Чили, Корея и Мексико.
? Около 19% от личните плащания за медицински разходи във всички страни от ОИСР през 2011 г. е бил за стоматологична помощ, докато други 12% са били за очила, слухови апарати и други терапевтични устройства.
? Хората от групите с ниски доходи са по-склонни да се оплакват от неудовлетворени медицински и стоматологични нужди, отколкото хората от групите с високи доходи, а също така са по-малко склонни да отидат за консултация при лекар специалист или зъболекар
Застаряването на населението увеличава търсенето на дългосрочни грижи и оказва натиск върху публичните разходи въпреки неформалните грижи
? Очакваната продължителност на живота при хора на 65-годишна възраст продължи да се увеличава, като през 2011 г. достигна почти 21 години за жените и 18 години за мъжете за различните страни от ОИСР. Обаче много от тези допълнителни години живот се изживяват с някои хронични състояния. Например, над една четвърт от хората на 85 и повече години страда от деменция.
? В страните от ОИСР повече от 15% от хората на 50 и повече години се грижат за зависещ от тях роднина или приятел и повечето от тези неофициални болногледачи са жени.
? В страните от ОИСР за периода между 2005 и 2011 г. публичните разходи за дългосрочни грижи са нараствали годишно с 4.8%, който процент е по-висок от този на растежа на разходите в сферата на здравеопазването.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists