Д-Р ГАЛИНКА ПАВЛОВА, ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЛС: „НЗОК ПРИТИСКА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ, РЕКЕТИРА БЪЛГАРСКИТЕ ЛЕКАРИ И РЕСПЕКТИВНО ПАЦИЕНТИТЕ”

Д-Р ГАЛИНКА ПАВЛОВА, ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЛС: „НЗОК ПРИТИСКА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ, РЕКЕТИРА БЪЛГАРСКИТЕ ЛЕКАРИ И РЕСПЕКТИВНО ПАЦИЕНТИТЕ”

Уважаеми колеги,

в петък ( 23 юни, т.г. ), към края на работния ден в офиса на БЛС куриер донесе предложения на НЗОК за изменение на индивидуалните договори с болниците. Текстовете бяха предоставени само на хартиен носител. От Касата настояха да бъдат незабавно положени подписи. Сами разбирате, че е несериозно и безотговорно подобно поведение – подпис, без проверка на измененията – в членове, алинеи, точки, заличаване, дабавяне и т.н.

БЛС няма да участва в това__!__

Касата предлага да се премахне договорената възможност за надвишаване на дейността с 3%, но никъде не записва какви ангажименти поема - каква сума ще се разпределя средномесечно към болниците. На устни обещания, ние не вярваме, защото и черно на бяло разписаните текстове често бяха нарушавани от НЗОК.
След обсъждане на идеите за промени в оперативното ръководство на БЛС, с участие на експертите на съсловието, стана ясно, че предложенията /без да влизам в подробности/ са неприемливи. Те

променят концептуално договореностите в НРД2017г.

От прессъобщението на Касата разбираме, че прехвърлят отговорността на БЛС и се опитват да настроят колегите срещу съсловната организация, и забележете, правят опит за рекет: ако БЛС не подпише, болниците няма да получат разпределените бюджети.
Колеги, това не Ви ли напомня за нещо подобно - ако не подпишете договорите с определените болнични бюджети, няма да получите сумите за изработената дейност?

Явно, такава е практиката на НЗОК - да притиска лечебните заведения и да рекетира българските лекари и респективно пациентите. Някой трябва да е виновен за недостатъчното финансиране на системата и най-лесно е това да сме всички ние. Финансовият дефицит и неправилното планиране на Здравната каса са всъщност тежко посегателство върху здравето на нацията.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists