31 МАРТ: 379 СА ЗАРАЗЕНИТЕ С COVID-19 У НАС, ОБЩО ИЗПИСАНИ СА 17 ДУШИ

31 МАРТ: 379 СА ЗАРАЗЕНИТЕ С COVID-19 У НАС, ОБЩО ИЗПИСАНИ СА 17 ДУШИ

Гратисният период за закупуване на маски е до 00 часа в събота

Нови 25 случая на заболели от коронавирус. Общият брой на заразените у нас е 379. Новата област, която заразаха обхваща е Силистра, където семейство – мъж и жена са заразени с коронавирус.

През нощта новите случаи са в София - 1, Варна - 3, Силистра - 2, Шумен - 1, Бургас - 4, Кюстендил - 4, Кърджали - 1, Пловдив - 3, Стара Загора - 1.

Общо изписани са 17 души, които са с две отрицателни проби за COVID-19. Медицинският персонал с установено заболяване е 18 души. Ген. Мутафчийски съобщи и какво е разпределението на заболелите по полове: 57% са мъже, 43% са жените. Средната възраст на заболелите е 46 години.

113 са пациентите настанени в болница. Интубираните се намират в интензивни клиники. Няма починали през денонощието, продължи председателят на оперативния щаб.

Ген. Мутафчийски добави, че гратисният период за купуване на маски е 00:00 часа в събота.

Знаете, че има противоречиви версии за носенето на маски. СЗО по-скоро не препоръчва носенето на маски от здрави лица. Основните източници, които ползваме, за въвеждането на мерки, са Китай, Южна Корея, Израел и някои други големи държави. От Израел от снощи маските са задължителни, каза ген. Мутафчийски във връзка с вчерашната заповед на здравния министър Кирил Ананиев за задължително носене на маски на обществени места.

"Носенето на маски е задължително за обществените места, можете да проверите какво е "обществено място", посочи още председателят на щаба. Това е една мярка, която отдалечава някакви по-твърди мерки. И ние имаме семейства и търпим същите мерки. Доста от предприятията, които изпаднаха в затруднено положение, изгубиха поръчките си, работят усилено по изработването на маски, трансформираха се. Има маски в моята квартална аптека – 3,50 лв. струва. Има маски, достъпни са. ", добави ген. Мутафчийски.

Темата за храмовете председателят на Националния оперативен щаб, коментира така: "Тук идваме в трудна част, защото не можем да ги затворим. Тук предизвикателството е към полицията, за да поддържат дистанция между хората".

"Във ВМА има 33 000 опаковки хинин. Предстои производството на хлорикин в България", подчерта ген.-майор Мутафчийски. Той добави, че болните у нас се лекуват по вече широко известна формула - хлорикин и антибиотици от групата на азитромицина.

Мутафчийски разкри още, че преди да изтече карантината в Банско днес са били взети 50 проби за коронавирус от населението в града, които трябва да станат готови до утре.

Видеото от брифинга можете да гледате ТУК

Източник:
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists