64 ИЗВЪНРЕДЕН СЪБОР НА БЛС ЗАПОЧНА СВОЯТА РАБОТА

64 ИЗВЪНРЕДЕН СЪБОР НА БЛС ЗАПОЧНА СВОЯТА РАБОТА

altПри препълнена зала започна извънредният събор на БЛС, на който делегатите ще обсъдят текстовите предложения за НРД-2016 и неговите финансови параметри. От общо 369 делегати, регистрираните до 18 ч. са 310, което прави форумът легитимен. Беше приет предварително обявеният Дневен ред, с допълнение от втора точка, в която ще бъде прочетена ПОЗИЦИЯ на УС на СЛК относно дейности по договаряне на НРД-2016.
Започнаха обсъжданията на предложенията за Закона за бюджета на НЗОК, през който се очакват и някои промени в ЗЗО. Основните опасения на организацията е да не бъде извадена от договорния процес с НЗОК.
Новите текстове в ЗЗО създават предпоставка за ограничаване на съсловната организация в преговорния процес. Определянето на обемите и цените на медицинската дейност досега се договаряше между двете страни, а сега в проекта на ЗЗО се предвижда обемите да станат част от закона, заедно с контрола и санкциите от текстовата част на НРД, което също е част от основната роля на организацията при договарянето.
Ще бъде обсъдено още и предложението националните рамкови договори да влизат в сила от 1 април на съответната година, вместо от 1 януари, както беше досега. За това има не малко сериозни аргументи и съсловието принципно е съгласно. В дневния ред е включено и обсъждане на проекта на наредбата на министъра на здравеопазването, която дефинира основен и допълнителен пакет, публикувани днес на сайта на МЗ. Пакетите определят кои заболявания ще могат да бъдат лекувани чрез заплащане от НЗОК и по какъв ред.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists