7 АПРИЛ: 565 СА ЗАРАЗЕНИТЕ С COVID-19 У НАС, 39 ДУШИ СА ИЗЛЕКУВАНИТЕ

7 АПРИЛ: 565 СА ЗАРАЗЕНИТЕ С COVID-19 У НАС, 39 ДУШИ СА ИЗЛЕКУВАНИТЕ

565 са вече случаите на COVID-19 у нас, като положителните проби за последното денонощие са 24. Това е нарастване с4,4 % спрямо предходния ден. Заболелите мъже са 320, 57 %, жените са 245, 43%.От Военнамедицинска академия има нови трима излекувани към днешна дата.

От новоустановените носители на вируса16 са настанени в болница, стана ясно на брифинг на Националния оперативен щаб.В Хасково са регистрирани двама пациенти - брат и сестра.По един нов заразен има във Враца, Варна, Пещера, Пазарджик, Пловдив, Русе, Стара Загора и Сливен.

В София са установени 15 случая, в "Пирогов" има 4 души нови постъпили, в Александровска болница - 1, Центъра за спешна медицинска помощ - 1 установен случай, "Токуда" - 3 души, амбулаторни - 8. Броят на обработените проби за последните 24 часа е 209.

201 пациенти са хосхпитализирани. Заразените медицински работници са 35, от тях - 8 в "Спешна помощ".

Общият брой на починалите от COVID-19 в България досега е 22. В световен мащаб броят на заразените се увеличава, но се забавя темпът на развитие на болестта, каза още проф. Мутафчийски. В България нещата като че ли се задържат, добави той, но подчерта, че все още е рано за генерални изводи.

В началото на брифинга ген. Мутафчийски честити днешния ден (7 април е Световен ден на здравето и здравния работник) на всички, които работят в сферата на здравеопазването и най-вече на тези лекари, сестри и санитари, които са на фронтовата линия срещу коронавируса, на спешните медици, на лаборантите, на служителите в РЗИ.

На въпрос има ли недостиг на PCR тестове, Мутафчийски отговори, че в Бургас имат 100 PCR теста. Всяко изследване се заплаща 60 лв. от НЗОК акосъответната лабораторияима договор с касата и трябва да заявяват доставка на тестове, уточни Мутафчийски.

17-годишният младеж, който е трябвало да си бъде вкъщи под карантина е успял да зарази 7 негови съученици. "Вече се вижда, че тези младежи, които се събират на тумби в София са рискова група", добави Мутафчийски.

За тестването на медици, Мутафчийски каза, че в Италия трябва да припаднеш на работното си място, за да те тестват. А при нас всяко медицинско лице, което има нужда от тест, се тества, добави той.

Целия брифинг на Националния оперативен щаб от 7 април може да видите ТУК

Източник:
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists