АКРЕДИТАЦИОННИЯТ СЪВЕТ И ЕКСПЕРТНИТЕ БОРДОВЕ ПО СПЕЦИАЛНОСТИ ОБСЪДИХА ПРАВИЛАТА ЗА ДОБРА МЕДИЦИНСКА ПРАКТИКА

АКРЕДИТАЦИОННИЯТ СЪВЕТ И ЕКСПЕРТНИТЕ БОРДОВЕ ПО СПЕЦИАЛНОСТИ  ОБСЪДИХА ПРАВИЛАТА ЗА ДОБРА МЕДИЦИНСКА ПРАКТИКА

altВ аулата на „Токуда болница - София”, при изключителен интерес и повишено присъствие, се проведе поредното общо заседание на членовете на Акредитационния съвет на БЛС и Националните експертни специализирани бордовете. Темата на форума бе „Изготвяне на правила за правилата за добра медицинска практика по специалности”. „Крайно време е българската интелектуална мощ в медицината да изработи правилата, по които да работим, а не някой да ни ги наложи отвън”, заяви председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев при откриването на форума.
Основната презентация бе на д-р Юлиан Йорданов, председател на Акредитационния съвет . Той дефинира понятието „добра медицинска практика” и подчерта, че тяхното прилагане е в защита и в полза на лекарите. „При неблагоприятен инцидент, първото нещо, което питат в съда, е спазени ли са тези правила”, каза д-р Йорданов. Председателят на Съюза на българските медицински специалисти проф. Асен Гудев обясни, че кардиолозите вече спазват европейските насоки, записани в съответните ръководства за добра клинична практика и препоръча лекарите от останалите специалности също да ги преведат и да ги използват в практиката си. Доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари допълни, че правилата за добра медицинска практика всъщност са морално-етични норми.
По време на дискусията стана ясно, че има смесване на терминологията. Затова акад. Дамян Дамянов, председател на Българското хирургично дружество, предложи, за да има разграничение, да се говори за правила за добра медицинска практика, ръководства за добра клинична практика и медицински стандарти. „Направените предложения ще бъдат изчистени юридически и изпратени за съгласуване до всички. След постигане на консенсус, ще ги представим на институциите и ако е необходимо ще поискаме и промени в някои закони”, заключи д-р Йорданов.

ВИЖТЕ ПРЕЗЕНТАЦИИТЕ:
- на проф. Асен Гудев: ТУК
- на БЛС, изнесена от д-р Юлиан Йорданов: ТУК
- на доц. Любомир Киров: ТУК




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists