АМЕРИКАНСКАТА МЕДИЦИНСКА АСОЦИАЦИЯ ГЛАСУВА В ПОДКРЕПА НА ЗАКОНОДАТЕЛНИ МЕРКИ, ЗАБРАНЯВАЩИ ОТКАЗ ОТ ВАКСИНАЦИЯ ПО НЕМЕДИЦИНСКИ ПРИЧИНИ

АМЕРИКАНСКАТА МЕДИЦИНСКА АСОЦИАЦИЯ ГЛАСУВА В ПОДКРЕПА НА ЗАКОНОДАТЕЛНИ МЕРКИ, ЗАБРАНЯВАЩИ ОТКАЗ ОТ ВАКСИНАЦИЯ ПО НЕМЕДИЦИНСКИ ПРИЧИНИ

altАмериканската медицинска асоциация гласува в подкрепа на законодателни мерки, забраняващи отказа от ваксинация по немедицински причини, обяснявайки че така се застрашава общественото здраве. „Това е нововъзникваща заплаха”, обяснява Чарлз Бароун от Американската педиатрична академия. „Американската педиатрична академия и Американската медицинска асоциация трябва да имат твърда позиция по отношение отказа от ваксинация по немедицински причини”, добавя той.
Педиатрите често биват потърсени от семейства, чиито деца страдат от имунна недостатъчност или се лекуват от различни онкозаболявания. „Те настояват да получат повече информация за това дали децата им са изложени на риск, бивайки ваксинирани в детската градина, училището, лекарския кабинет”, обяснява д-р Бароун.
Гласуването в подкрепа на забраната е подсилено отчасти и от избухването на епидемия от морбили в началото на декември 2014, стартирала от Калифорния и бързо разпространила се в още няколко американски щата. Повечето от заболелите тогава са били неваксинирани.
Д-р Дейв Къндиф, делегат от Олимпия, Вашингтон, описа необходимостта от твърди действия от страна на Американската медицинска асоциация така: „Това е като да оставим всеки сам да избира с каква скорост да се движи по магистралата. Не мисля, че нечии вярвания могат да се използват като оправдание за шофиране с превишена скорост”, казва той. Д-р Сандра Фрихофър, изказваща се от името на Съвета за наука и обществено здраве посочва, че за последните 20 години отказът от ваксини по философски и религиозни причини се е удвоил. „Съединените щати позволяват и двете обосновки. 90% от отказите да се постави ваксина се обясняват с философски вярвания”, обяснява тя.
Д-р Шарон Хирш от Американската академия по детска и юношеска психиатрия приветства решението на Американската медицинска академия и се надява митът, че ваксините вредят най-сетне да бъде разбит. „Навсякъде се шири дезинформацията, че ваксините са вредни. Това твърдение няма абсолютно никаква научна обосновка”, казва д-р Хирш.
Професионалистите в здравни грижи, които имат пряка отговорност за здравето на пациента, са длъжни да се ваксинират при липса на медицинска причина за отказ от ваксинация.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists