Биг Брадър

Биг Брадър

Лекарска тайна? В България?
На вниманието на Комисията по професионална етика от Плевен и централната комисия по професионална етика – материали от в. Стандарт бр.6221 / 11.05.2010
Проверяват шефка на поликлиника за афера с бръмбари
Докторгейт взриви Плевен. Шпионски бръмбари изпълзяха от кабинетите на сърдечно-съдовия хирург Любомир Бешев и кардиолозите Светлозар Симеонов и Диана Неделчева от градската поликлиника. Преди седмица те открили странни датчици в стаите си и повикали полиция. Униформените в потрес установили последна мода СРС-та, които предавали кристален звук и образ. Жиците водели към кабинета на главната счетоводителка. Ченгетата го запечатали, но на другия ден сървърът със записите на голи пациенти мистериозно изчезнал. Лично шефката на поликлиниката Марияна Лазарова поръчала бръмбарите, твърдят доктори. Официално болницата е платила 640 лв. за камери срещу крадци. Според други лекари обаче Лазарова шпионирала колегите си да не й кроят преврат. Пациенти изпаднаха в шок дали снимките им няма да лъснат в интернет. Скрита камера при доктора
Цяла седмица снимали болни в кардиологията, лекарите в шок

Шпионски скандал взриви плевенска поликлиника. Трима доктори от централното ДКЦ в града неочаквано разкриха, че цяла седмица те и пациентите им били следени от незаконен Биг Брадър. Жертвите на плевенския Докторгейт са кардиолозите д-р Светлозар Симеонов и д-р Диана Неделчева и съдовият хирург д-р Любомир Бешев, както и техните стотици пациенти.
Преди повече от седмица лекарите открили, че в кабинетите им са монтирани датчици за аларма. Те обаче изглеждали странно, тъй като имали повече от необходимите отвори. Освен това не реагирали на движенията в кабинета. Когато докторите се поинтересували, от ръководството на поликлиниката смутолевили неубедително, че устройствата са прости сензори за движение от изграждаща се инсталация за пазене на кабинетите от кражби. Хирурзите обаче заподозрели, че някой ги превръща в оперативно интересни обекти, защото устройствата по нищо не показвали, че работят. Затова докторите алармирали полицията и прокуратурата. Когато на място пристигнал екип от униформени, те установили, че СРС-тата са били монтирани в неделя в кабинетите с номера 71 и 43, които дори не са съседни. Кутиите с псевдодатчиците били инсталирани в десния ъгъл на стаята, така че покриват максимално кабинета. На тях обаче били разпробити допълнителни отвори, а вътре били пъхнати цветни камери с висока резолюция и миниатюрни микрофони.
Полицейската проверка установила, че жиците от скритите камери водят към кабинета на главната счетоводителка, който бил заключен. Ченгетата го запечатали, но на другия ден лепенките били разлепени внимателно. А на бюрото ясно личали следи от сървър, който бил разкачен и изнесен набързо, твърдят засегнатите лекари. Камерите и микрофоните вече са иззети от полицията като веществени доказателства. Сега разследващите проверяват дали са правени записи и ако има такива - къде са.
Междувременно окръжната прокуратура образува дознание за нераглементирано подслушване и наблюдение, което предвижда до 3 г. затвор, а когато се прави по служба - до 5 лета зад решетките. "Случаят е аналогичен с притежаването на наркотици. Самото присъствие на такива устройства вече е престъпление", коментира наблюдаващият обвинител Росен Кръстев. По думите му това е първи случай в практиката му по този казус. "Ако се потвърди, че са били разлепени и лепенките, това също е престъпление", допълни той. Паралелно с това независим лицензиран експерт по охранителна техника вече е написал протокол, който напълно потвърдил опасенията, че лекарите са били жертви на незаконен Биг брадър.
Цял ден вчера белите престилки във Второ ДКЦ в Плевен обсъждаха Докторгейт. Според част от лекарите шефката на поликлиниката Марияна Лазарова е наредила да се поставят камери в кабинетите на специалистите, за да ги следи изкъсо да не искат пари от пациентите. Други пък твърдят, че шефката е искала да знае какви планове имат лекарите и дали няма да застрашат поста й. Полицията работи по всички версии, включително лични вражди между персонала и ръководството на ДКЦ-то.
Евгени Горанов

Искахме да чуем крадците
Марияна Лазарова, управителка на поликлиниката

Ако крадецът се вмъкне по тъмно с микрофоните, апашът ще бъде чут. Вместо да ми благодарят за грижите, тези доктори викат полиция. Целта бе с такава техника да бъде оборудван всеки кабинет на поликлиниката. Но сложихме устройства само в тези стаи и на регистратурата, защото парите свършиха в кризата. Касата спря плащанията, купихме тези камери и дотам.
Не нося отговорност за това, защото сървърът не е открит и не може да се докаже, че устройствата са действали. Когато се инсталира цялата система, камерите ще се пускат само нощем.

Казвахме на хората, преди да се съблекат
Д-р Дияна Неделчева, кардиолог в поликлиниката

Шпионските устройства бяха включени и работеха. Когато ги отвориха, те дори бяха топли. Нас ни наблюдаваха цяла седмица, преди да протестираме. Ние се досетихме и дори предупреждавахме пациентите, преди да се съблекат.
Ние се усъмнихме и вечер започнахме да обръщаме нарочно псевдосензорите към тавана. Три дни подред обаче някой рано преди нас отключваше кабинетите ни и ги връщаше обратно с прозорчето надолу. Когато пак завъртяхме чупещото се рамо, управителката изпрати главната сестра да провери какво става. После тя лично се обади по телефона и каза да не ги пипаме. Упорито продължи да твърди, че това са обикновени датчици. Ние обаче имаме такива по домовете си и знаем какво е сензор - лампичката му светва, когато засече движение.

Неморално е, да си търсят правата
Д-р Цветан Райчинов, шеф на Българския лекарски съюз

  • Д-р Райчинов потърсиха ли ви вече докторите от Плевен, които са били незаконно следени със скрити камери?
  • Не, сега от вас научавам за този случай, но това си е просто едно най-обикновено престъпление. Да записват лекари без тяхното знание и при това не полицейски органи, а вътрешни, от която и да било болница е повече от недопустимо.
  • Освен лекарите въпросните "бръмбари" са записвали и пациентите, които сега ще си търсят правата?
  • Ами ще ги търсят, това е престъпление и тези, които са го направили, трябва да си получат заслуженото.
  • Вие като шеф на Българския лекарски съюз ще вземете ли мерки?
  • Трябва да се запозная със случая първо. Освен това става дума за престъпление, което се наказва по Наказателния кодекс. А друг е въпросът за моралното порицание, което тези хора трябва да получат, защото пак казвам, това е недопустимо, ужасно. Още повече да снимаш и пациентите, и то възрастни хора, страдащи...
  • Във вашата практика известни ли са ви други такива случаи?
  • За първи път чувам за такова нещо. Това си е абсолютно престъпление. Не знам какво да кажа, не съм срещал такъв случай досега.
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
E-Continuous Medical Education for Physicians
Cluster

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists