БЛС и здравното министерство подновиха преговорите за НРД

БЛС и здравното министерство подновиха преговорите за НРД

Премиерът обяви, че няма да се прави реформа без участие на лекарите
Соня Стамболийска align="justify" />
Управителният съвет на Националната здравноосигурителна каса, Българският лекарски съюз (БЛС) и Българският зъболекарски съюз (БЗС) възобновиха преговорите за подписване на Национален рамков договор. Това стана ясно вчера след среща на премиера Бойко Борисов с министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев, зам.-председателя на парламента д-р Лъчезар Иванов и председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов, съобщиха от НЗОК. Целта на преговорите ще бъде да се подпише анекс към НРД, защото сроковете за сключване на нов рамков договор за 2010 г. по сега действащите закони вече са изтекли. „Тази промяна дойде от премиера. Това, което каза той, е, че не иска да има такива трусове и противоречия и няма да се работи без лекарите“, коментира пред „Класа“ Цветан Райчинов. Той обясни, че на този етап се възстановяват и срещите на лекарския съюз със здравното министерство. „Не искам да правя окончателни изявления, докато не се убедя, че всичко ще стане, както е казано“, допълни Райчинов. Според него, ако преговорите със здравната каса продължат както преди, няма да има пречки да се сключи анексът. Председателят на БЛС обясни още, че на срещата с Бойко Борисов е била обсъждана и реформата в здравеопазването, която трябвало да бъде съгласувана между отделните институции, а не да се прави от всяка от тях индивидуално. „Премиерът каза, че реформата няма да се прави без участие на лекарите и там, където лекарите имат достатъчно мотиви и възражения по дадени въпроси, те ще бъдат приемани“, коментира още Райчинов.
Вчера бе решено още, че анексът към НРД ще включва всички правила, за които управителните съвети на касата и на съсловните организации са се договорили до момента. Една от тях е за следващата година да се осигури директен достъп до педиатър за децата. За тази промяна са заложени допълнително 4 млн. лева от бюджета на НЗОК. За извънболнична медицинска помощ през следващата година ще бъдат осигурени 158 млн. лева, което е с около 3,2 млн. повече от тази година. Това означава, че пациентите ще имат право на повече направления за 2010 г. Не се предвиждат обаче промени в цените, по които касата ще плаща на специалисти. През следващата година се увеличава цената на профилактичния преглед на непълнолетните лица – от 5,30 на 7,70 лв. Целта на тази промяна е да се засили вниманието на общопрактикуващите лекари върху здравето на децата.
За 2010 г. акредитацията ще отпадне като задължително изискване за сключване на договор със здравната каса. Всяка болница, която иска да сключи договор обаче, ще трябва да осигурява 24 часа в денонощието възможност за прием на пациентите до друго лечебно заведение. Новите правила на работа ще влязат в сила от началото на 2010 г. Оттогава се предвижда и увеличение на цените на 32 клинични пътеки.

Проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“:
Проблемът между БЛС и МЗ се породи от неразбиране на мненията

Проблемът между Българския лекарски съюз и здравното министерство е, че взаимно не разбраха мненията си и не искаха да вникват в тях. Това заяви вчера пред „Класа“ директорът на университетската болница „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев. Той коментира, че за да се извърши реформа в болничното здравеопазване, реално парите трябва да следват пациента. „Това означава, че трябва да се плаща там, където се получава качествено лечение“, обясни Начев. Според него, след като се види кои болници не отговарят на необходимите критерии, трябва да се определи индивидуално дали да се преструктурират, или да бъдат закрити. „Ако има реални причини една такава болница да съществува, тя трябва да се подпомогне финансово, за да започне да отговаря на критериите“, допълни Начев.
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
E-Continuous Medical Education for Physicians
Cluster

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists