БЛС иска да се гарантира на лекарите спокойно и сигурно изпълнение на преките им лечебни задължения

БЛС иска да се гарантира на лекарите спокойно и сигурно изпълнение на преките им лечебни задължения

ДО
Г-н Цв. Цветанов
Вицепремиер Р България
Министър на вътрешните работи
ДО
Г-жа М. Попова
Министър на правосъдието

УВАЖАЕМИ Г-Н ЦВЕТАНОВ,
УВАЖАЕМА Г-ЖО ПОПОВА,

Във връзка с инцидента, станал през нощта на 13.11.09 г., при който пияни мъже разбиха вратата на реанимацията на плевенската университетска болница "Д-р Георги Странски" и нанесоха побой на дежурния медицинския екип, Българският лекарски съюз категорично изразява своето възмущение от поредния вандалски акт, извършен срещу медици, изпълняващи служебните си задължения. Потърпевши от побоя са дежурният лекар д-р Славейко Богданов, две медицински сестри и една санитарка. Причината е отказ лицата да бъдат допуснати при тяхна роднина със съмнение за новия грипен вирус.
В последно време зачестиха случаите на тормоз над лекари в цялата страна и ръководството на БЛС се счита задължено да сезира компетентните органи, с оглед засилване на охраната и бдителността на полицейските служители. Чувството за беззащитност на работното място съпътства все повече лекарското съсловие и ръководените от Вас институции би трябвало да предприеме адекватни и бързи мерки, за да гарантират на съсловието спокойно и сигурно изпълнение на преките му лечебни задължения.
В този контекст, се надяваме на вашата прецизност и строгост при прилагане на необходимите процедури в конкретния случай, така че причинителите на това престъпление да получат най – строги наказания. Изразяваме своята увереност, че съдебната система ще наложи най – строгите, предвидени от закона присъди, за които обществото ще бъде информирано.
Като изразяваме убеждението си, че подобни скандали и побоища са абсолютно недопустими от морална, човешка и професионална гледна точка,

ОСТАВАМ С УВАЖЕНИЕ:
Д-р Цветан РАЙЧИНОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА БЛС

17.11.09




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists