БЛС НЕ ПРИЕМА ЕДНОСТРАННО ИЗДАДЕНИ УКАЗАНИЯ

БЛС НЕ ПРИЕМА ЕДНОСТРАННО ИЗДАДЕНИ УКАЗАНИЯ

ДО

ПРОФ. Д-Р ПЕТКО САЛЧЕВ

УПРАВИТЕЛ НА НЗОК

Относно: Ваш изх. №17-01-53/19.03.2021 г.

УВАЖАЕМИ ПРОФ. САЛЧЕВ,

Във връзка с Ваше писмо изх. № 17-01-53/19.03.2021 г. и предвид факта, че представените ни с него „Указания за попълване и съхранение на „История на заболяването“, „История на бременността и раждането“ и „История на новороденото“ вече са публикувани на сайта на НЗОК, бихме искали да Ви напомним, че съгласно разпоредбите на чл. 3 от НРД за медицински дейности за 2020-2022 г. управителят на НЗОК и председателят на БЛС издават съвместно всички указания, инструкции и други актове към ИМП по тълкуването и прилагането на НРД.

Уведомяваме Ви, че не приемаме Указанията за попълване на ИЗ, издадени от Вас в този им вид и като се надяваме се, че ще вземете под внимание разпоредбите на чл. 3 от НРД, разчитаме, че те ще бъдат свалени от сайта на НЗОК и няма да бъдат прилагани.

Оказва се, че предложените в НРД формати на „История на заболяването“, „История на бременността и раждането“ и „История на новороденото“ имат сериозни недостатъци и несъвършенства, включително и това, че към този момент не представляват утвърден от МЗ образец (бл. МЗ-100, 103 и 104).

Смятаме, че прилагането на § 43 от Договор № РД-НС-01-4-7 от 30 декември 2020 г. за изменение и допълнение на Националния рамков договор за медицинските дейности за 2020 – 2022 г., трябва да бъде отложено, докато работна група не изготви и Министерство на здравеопазването не утвърди нова бланка/бланки – История на заболяването, удобни за електронна обработка .

С УВАЖЕНИЕ,

Д-Р ИВАН МАДЖАРОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА БЛС

С постъпилото Указание от НЗОК за попълване и съхранение на "История на заболяването", "История на бременността и раждането" и "История на новороденото" можете да се запознаете тук
С писмото на БЛС до проф. Петко Салчев можете да се запознаете тук



Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists