БЛС ПОДКРЕПЯ ПРЕДЛОЖЕНИТЕ ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА ЗДРАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕ

БЛС ПОДКРЕПЯ ПРЕДЛОЖЕНИТЕ ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА ЗДРАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕ

altБЛС напълно подкрепя промените в Закона за здравното осигуряване, които МС прие на вчерашното си заседание. „Те са сериозна крачка напред към възстановяване на равновесието в системата”, каза д-р Юлиан Йорданов, зам.-председател на съсловната организация, за BTV. Разделянето на пакета здравни услуги, поети от Касата, на три - спешен, базов и допълнителен, е нещо, което БЛС изцяло одобрява. Спешният пакет ще покрива лечение на животозастрашаващи състояния, ще може да се ползва и от неосигурени и ще се поема от държавата. Базовият пакет ще обхваща лечението на социално значими заболявания и ще се поема от Здравната каса, а в допълнителния пакет ще влизат заболявания и състояния, за които може да се чака и които ще се поемат от самия пациент. Целта е да се сформират листи на чакащи, а който не желае да чака, да може да се осигурява допълнително в частните здравни фондове. „Лист на чакащите има във всички европейски страни, така че няма нищо изненадващо да се въведе такава практика и в България. Когато едно лечебно заведение не успее да се вмести във финансовия си ресурс, пациентът се вписва в листа на чакащите. Такава е общоприетата практика навсякъде по света”, коментира д-р Йорданов.
„Ако има здравно неосигурени това ощетява редовните платци. Демотивира ги да участват в системата, защото знаят, че бързо ще възстановят правата си и лесно могат да се възползват от слабостта на системата”. Така д-р Йорданов коментира предвидения от промените шестмесечен гратисен период, през който гражданите, които желаят да възстановят здравноосигурителните си права, могат да го направят като платят задълженията си само за три години назад. След изтичането на този период те ще трябва да изплатят всички невнесени здравни осигуровки за периода от началото на задължителното здравно осигуряване.
„Трябва да се отделят обаче социално слабите и ангажиментите за тях да бъдат поети от Социалното министерство”, добави още д-р Йорданов. „Чудесно е, че за пръв път се заговори за вдигане на здравните вноски, които държавата внася за осигуряваните от нея групи, защото до момента тя е един от най-големите длъжници в системата”, заключи д-р Йорданов.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists