BLS offers first-line medics to receive BGN 144. For 12-hour and 96 lv. For an 8-hour duty

BLS offers first-line medics to receive BGN 144. For 12-hour and 96 lv. For an 8-hour duty

Диференцирани плащания за лекарите на първа линия и 50% минимален долен праг за отчетена за месеца дейност предлагат от БЛС на НЗОК като нова методика за изплащане на средства за работа при неблагоприятни условия. Това става ясно от писмо на Лекарския съюз до Здравната каса, публикувано на сайта на БЛС.

„Писмото ни е в резултат от поискано от НЗОК становище по предложението им за отпадане на плащанията на медиците, работещи на първа линия в болниците и в извънболнична помощ. С писмото си казваме, че не смятаме, че е редно в първия спокоен месец да се спират допълнителните плащания на общопрактикуващите лекари, а за болниците предлагаме диференцирано плащане. През тази година установихме, че сегашната методика създаваше известна неравнопоставеност и несправедливост сред колегите. Според нея всеки лекар, който е участвал в диагностика и лечение на COVID, независимо дали с едно дежурство, като консултация, или е работил цял месец, получава 1000 лв.“, коментира за Zdrave.net председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. 

Лекарският съюз предлага МЗ да превежда от 144 лв. за едно 12-часово дежурство до 2160 лв. за 15 12-часови дежурства, за редовно дежурство - 7 или 8 часа - 96 лв. Лекарите, които са влезли в COVID-отделение, само за да дадат консултация пък ще получават 20 лв. за нея.

„Колкото повече дежурства даваш, толкова повече пари ще вземеш. От една страна ще са нужни по-малко средства от Здравната каса, защото няма за всеки, който има досег с COVID-пациент, да превежда по 1000 лв. На тези медици Касата ще плати по-малко, а от друга страна колегите, които работят изцяло в COVID-отделение, в някои случаи ще получат и двойно повече. Практически тези средства, които се отпускат от МЗ през НЗОК, намаляват по естествен път, просто защото намалява и заболеваемостта. За общопрактикуващите лекари още миналата година от БЛС предлагахме да се плаща на карантиниран пациент, но тогава се възприе тезата, че ще се заплаща на лекар. Не смятаме, че сега, когато за първи път леко си отдъхват колегите, трябва веднага да им се спре помощта“, каза д-р Маджаров.

По повод думите на здравния министър, че няма пари в бюджета за лекарите на първа линия, д-р Маджаров каза: .„Дали има пари или няма, ние няма как да знаем. Този дебат трябва да се води от тези, които имат информация – от бившите и сегашни управляващи. На нас, лекарите, ни беше казано, че за този опасен и тежък труд са подсигурени пари. Сега се казва, че в хазната няма пари за първа линия и моментът това да се каже е удобен, защото няма вълна, но какво щеше да се случи, ако имаше? Миналата година колегите почти 7-8 месеца работиха със затворени кабинети, бяха спрени профилактиките, плановите операции, получаваха 85% заработка, но наред с това бяха подложени и на изключително голямо финансово натоварване за закупуване на дезинфектанти, защитни материали и оборудване. Може да се каже смело, че в тези времена са работили за не повече от 60-70% от нормалните си приходи месечно. Така че не е лишено от логика да получават още един или два месеца подкрепа. Още повече, че очакваме дължимото уважение към лекарите, тъй като цяла година трябваше да работят в нечовешки условия и е неморално още при първата „светлина в тунела” да им се отнеме всичко. Нужно е да се обърне внимание и на колегите, които работят в диагностичните лаборатории, които са също са първа линия, а практически изобщо бяха изключени от тази система за подпомагане“. 

БЛС предлага вместо да се изплаща 85% от базовата стойност на всички лечебни заведения, без значение дали са работили или не, да има задължителна заработка от или над 50%, за да им бъдат изплатени тези средства. Така реално Касата ще доплаща максимум 35%.

„Тъй като вече не са ограничени плановите дейности, профилактичните прегледи и диспансерите, е нормално лечебните заведения да изработят поне 50% от базовата стойност на дейността си. От своя страна НЗОК предлага да плаща 10% над изработеното, което означава, ако някой е изработил 30%, да бъдат дадени 33%. Практически те просто искаха да информират, че тази помощ се спира“, уточни председателят на БЛС.

Той подчерта, че над 90% от лечебните заведения вече изработват над 85% от нормалната си заработка, което означава, че те могат да си получат реалните суми за извършената дейност.

„Надяваме се колкото се може по-бързо да излезем от тази ситуация и да не се налага да се плащат такива пари“, каза още д-р Маджаров.

You can see all the material here

Source: Zdrave.net Zdrave.net




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists