БЛС ПРЕДСТАВИ СВОЯТА ВИЗИЯ ЗА ЕЛЕКТРОННО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

БЛС ПРЕДСТАВИ СВОЯТА ВИЗИЯ ЗА ЕЛЕКТРОННО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

style="text-align: justify;">

На проведената кръгла маса, посветена на електронното здравеопазване, зам.председателят на БЛС д-р Г.Ставракев представи в своя презентация виждането на съсловната организация за реалното състояние на ел.здравеопазване, за намеренията и очакванията, които очертават бъдещото му развитие.
В своето изложение д-р Ставракев констатира, че в момента има наличие на бази данни на електронни медицински записи и регистри с различен формат и структура, поддържани от лечебните заведения на ПИМП, СИМП, БП, лаборатории, НЗОК, МЗ и др. Между тях обаче, липсва връзка. Няма практически действащо електронно досие на пациента, електронна рецепта, както и възможност за дистанционен преизбор на личен лекар чрез електронен формуляр. Липсва и действащо дистанционно електронно отчитане на договорните партньори към НЗОК. Няма също и възможност за директен обмен на медицинска информация между изпълнителите на медицински услуги, от една страна, и между тях и НЗОК, от друга.
Основният въпрос, който трябва да реши ел.здравеопазване е свързан с изграждане на уеббазиран национален здравен портал за онлайн достъп и директен обмен на електрони медицински записи между изпълнителите на медицински услуги и между тях и здравната администрация на всички нива. Очакванията от системата са свързани най-вече с доизграждане и интегриране на регистрите на МЗ, НЗОК, НОИ, и БЛС с възможност за своевременен обмен на необходимата текуща информация за целите на отчетността, контрола, анализа и прогнозирането на необходимите здравни, професионални и финансови ресурси. Това веднага ще доведе до рязко подобряване на качеството и своевременния достъп до адекватни медицински услуги от страна на ЗЗОЛ. Безусловно ще бъде намален и рискът от медицински или системни грешки при тяхното обслужване – казва в заключение д-р Ставракев.

С ЦЯЛАТА ПРЕЗЕНТАЦИЯ МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК:




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists