БЛС СЕ СРЕЩНА С ДЕПУТАТИТЕ ОТ БЪЛГАРСКИЯ ДЕМОКРАТИЧЕН ЦЕНТЪР

БЛС СЕ СРЕЩНА С ДЕПУТАТИТЕ ОТ БЪЛГАРСКИЯ ДЕМОКРАТИЧЕН ЦЕНТЪР

Днес се състоя среща с депутатите от парламентарната група на БДЦ, където представители на УС на БЛС поставиха няколко въпроса, ключови за бъдещото развитие на системата.
Търсене на пътища и средства за нормалното финансиране на сектор „Здравеопазване”. (Решение № 289/20.04.2016г. на МС на Р България, с което е приета средносрочната бюджетна прогноза за периода 2017-2019 година)
Промяна в основните закони, върху които е изградена и функционира здравната система в Р България. (Закона за здравното осигуряване, Закона за лечебните заведения, Кодекса за застраховане и други) – бяха сред основните акценти на разговора, както и промяната, свързана с допускане на други източници на финансиране на системата. (застрахователи, доплащане от пациенти и други). Изрази се мнението, че е необходимо да има достатъчно време за извършването на нормативните промени до влизането им в сила. В този контекст, БЛС изрази категорична позиция, че нейното становище трябва да се взема предвид при гласуването на бюджетната рамка на НЗОК в парламентарна зала. Както и да не се допуска прехвърлянето на средства от едно направление в друго.
Поставиха се още проблемите, свързани с потребителската такса и с опита на НЗОК да лимитира дейността на ЛЗ за БМП за 2016 година по брой диагнози. БЛС заяви категорично становище за отпадане на лимитите на лечебните заведения. Обсъдиха се още и приложението на Национална/областна здравна карта при сключване на допълнителни споразумения/договори с изпълнителите на медицинска помощ в условията на Решението на НС на НЗОК, както и селективното сключване на договори с изпълнители на медицинска помощ в условията на един основен финансиращ източник в лицето на НЗОК и невлязла в законна сила Национална здравна карта.
Депутатите изразиха общото мнение, че лимитите са в противоречие с търговската дейност на ЛЗ, а регулативните стандарти, определяни на исторически принцип – изцяло погрешна политика. Д-р Красимира Ковачка изрази становище, че общините също могат да се включат повече при финансиране на ЛЗ, а развитието на системата изисква своевременна промяна на нормативните документи. Беше обсъдена възможността за коригиране на ДДС върху апаратурата – напр. закупената технология може да бъде освободена от ДДС за 10 години. Потребителската такса за деца, освидетелствани от ТЕЛК, може да бъде поета от МТСП, беше друг аспект от разговора, както и изискването за магистърска степен към мениджърите на ЛЗ. Депутатите изказаха и становището си против заместването на предписаните от лекари лекарствени средства от фармацевти. В центъра на разговора беше остойностяването на медицинските дейности, което всички участници в разговора определиха като най-сериозен проблем, който трябва да получи своето решение максимално бързо.
Съсловната организация поиска срещи с всички парламентарно представени партии, където ще бъдат проведени идентични разговори.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists