БЛС ЩЕ ИНИЦИИРА ЗАКОНОВИ СТЪПКИ ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПРОДЪЛЖИТЕЛНО МЕДИЦИНСКО ОБУЧЕНИЕ

БЛС ЩЕ ИНИЦИИРА ЗАКОНОВИ СТЪПКИ ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПРОДЪЛЖИТЕЛНО МЕДИЦИНСКО ОБУЧЕНИЕ

Българският лекарски съюз ще настоява Продължаващото медицинско обучение (ПМО) да стане задължително. Това стана ясно на  VI-я Национален конгрес на съсловната организация на тема „Политики в здравеопазването“, в която участие взимат водещи специалисти, болнични мениджъри, представители на академичните структури и други представители на здравния сектор. От съсловната организация ще предложат иницииране на законодателна инициатива за изработване на Наредба за задължително продължаващо медицинско обучение, съобщи проф. д-р Милена Станева, член на УС на БЛС. Според участниците в дискусията по темата въвеждането му трябва да бъде плавно, със създаването на нужната нормативна база и яснота кой ще го извършва.

„Заради бурното развитие на науката и на медицината като част от нея придобитите знания остаряват в рамките на пет години. Медицината е област, в която обучението трябва да продължи цял живот, това е морален дълг на лекаря – започва в първия момент, в който прекрачим прага на университета и продължава цял живот“, посочи проф. Станева. Тя изнесе данни, спред които продължаващото медицинско обучение е задължително в 13 държави от ЕС, а в други шест то е доброволно и задължително. България е сред 10-те страни, в които ПМО е изцяло с доброволен характер.

Според БЛС надграждаща квалификация трябва да е задължителна, като се създадат условия за стимули, но и санкции. ПМО трябва да се провежда от медицинските университети, министерствата на образованието и здравеопазването, научните дружества по специалности и други акредитирани институции.

Според ректора на Медицинския университет в София акад. Лъчезар Трайков продължаващото медицинско обучение в страната е хаос. „На много места то е оставено в ръцете на фармацевтичните компании, което е срамно и недопустимо“, каза той. По думите му дори добре организираните фармацевтичните симпозиуми се посещават от не повече от 60% от българските лекари. Този проблем е обсъден в разговори с председателя на БЛС д-р Маджаров, сподели акад. Трайков. “Нашето основателно притеснение е, че 40% от българските лекари не са посетили нито един форум, на който да научат нещо ново”, каза той.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров също посочи, че е нужно да се промени законовата база, касаеща ПМО в България и да има ясна нормативна регулация на процес. Той беше категоричен, че начинът, по който ролята на съсловната организация в това отношение е разписана в Закона за здравето, води само до конфликти. Д-р Маджаров беше категоричен, че централният регистър, касаещ акредитацията на ПМО, трябва да е в БЛС. Той засегна темата за това кой ще акредитира и отбеляза, че това е въпрос, който трябва да бъде обект на широка дискусия в съсловието и да бъде „облечен“ в законово предложение. „Предлагаме всички заедно – дружества по специалности, академични среди, асоциации на болници, Българският лекарски съюз заедно да определим правилата, а ролята на обучението е на дружествата по специалности и университетите“, каза д-р Маджаров. За това се обяви и д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Управителния съвет на БЛС. Той определи ПМО за много сериозен проблем, който е крайно време да се реши.

Задължителността трябва да влезе, след като се направи всичко необходимо, заяви от своя страна доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Трябва да има елемент на задължителност в определени рамки и той да бъде много добре обвързан с качеството на това, което се предлага като обучение. За мен ПМО не трябва да се превръща в бизнес, то е идеология, каза още председателят на НСОПЛБ.

За плавно въвеждане на задължителното надграждащо обучение се обяви и акад. Трайков. „Ние трябва да сме готови с цялата рамка предварително“, подчерта той. Не бива да слагаме изключително тежки изисквания, защото това ще затвори диалогът помежду ни, нужен е гратисен период и постепенен преход, през който да се създаде рамката за продължаващо обучение“, каза той.

Конгресът на БЛС продължава и утре, когато се очаква в присъствието на министрите на финансите и на здравеопазването Асен Василев и проф. Христо Хинков да бъде подписан Меморандум за сътрудничество. Като част от него ще се обсъдят и инициират законовите промени, касаещи продължаващото медицинско обучение.

You can see all the material here

Source: Medical News Medical News
Lastest news


SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists