Боят за малките болници излиза вече на улицата

Боят за малките болници излиза вече на улицата

Министър Нанев обещава да плати за всички лекувани

Българският лекарски съюз подкрепя планираните за другата седмица протести на медици и граждани срещу закриването на болници. Това съобщи председателят му Цветан Райчинов. КСНБ и “Подкрепа” също застават зад тях.
Напрежението е заради орязаните бюджети. Клиниките получават с 35-40% по-малко, а вчера стана ясно, че и средствата за доболнична помощ са намалени с 10%.
На лекарите се налагат условия, които не са договаряни и не съществуват в никакъв закон или наредба, поясни Райчинов. Той очаква протестите да прераснат в национални. Според БЛС делегираните бюджети са незаконни, защото НЗОК няма право да определя кой колко ще получи. Неясна била и методиката. Затова лекарският съюз е внесъл в парламента предложение за ремон на бюджета на НЗОК.
“Няма основания за протести”, заяви здравният министър Божидар Нанев. Той припомни обещаните от Симеон Дянков допълнителни 350 млн. лв. Клиничните пътеки за долекуване са готови, след анализа на първото тримесечие ще се види какви средства могат да бъдат отделени за тях.
ИЛИЯНА ДИМИТРОВА
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists