Болният плаща по 43 пътеки на здравната каса

Болният плаща по 43 пътеки на здравната каса

Анна Ботинова
Пациентите и сега доплащат за медицински услуги, но не са информирани, в 43 клинични пътеки е написано, че те не се финансират изцяло от здравната каса. Това съобщи здравният министър д-р Божидар Нанев на семинар в Русе.
Става дума за плащане на по-скъпи консумативи - ушиватели, набори за ендоскопски операции, и медицински изделия като пирони и стави в ортопедията. По закон, ако пациентът е приет по клинична пътека, не трябва да плаща в болницата освен потребителска такса по 2,40 лв. за ден престой. В сериозна част от пътеките обаче касата посочва, че не финансира определени неща, но и никоя институция не казва откъде да дойдат парите. Болниците са принудени да карат пациента да купи и донесе нужния консуматив или да го плати срещу фактура преди операцията.
Част от плащанията, за които няма ясен регламент, да се поемат от допълнителното здравно осигуряване, предлага екипът на д-р Нанев. Това може да стане първо с прегледите и скъпите изследвания като скенер и ядрено-магнитен резонанс в извънболничната помощ. Ако 30% от този бюджет се отдели за достъп до специалист без талон от личния лекар, се освобождават пари за хората, които нямат възможност да плащат. Идеята е при преглед без талон да си плащаш 1/3 от цената, а частният фонд да го покрива чрез доброволен пакет.

Всеки лекар с досие на уменията
Всеки лекар ще бъде наблюдаван по дейностите, които извършва сам, за да се види как работи и дали усвоява нови умения с времето. Това съобщи зам. здравният министър д-р Валерий Митрев.
Най-лесни били проверките при хирургичните и интервенционалните специалности. В оперативния журнал на всяка клиника можело да се види кой лекар какъв вид операции прави самостоятелно и по колко на месец. Данните ще се анализират и така ще се проследява дали специалистът “тъпче на място”, или напредва в развитието си. Целта е да се измерва ефективността на програмите за квалификация и следдипломно обучение, защото до момента никой не го прави и не знаем резултата от похарчените за обучение пари, обясни д-р Митрев.
Своеобразните досиета за уменията на лекарите ще се изработват по утвърдени в ЕС механизми и няма да има субективност, обещават от МЗ. Дори ще се помогне на лекарите срещу лично негативно отношение на шефовете им - когато се изяснява защо доктор Х не напредва, може да се окаже, че го спъва шефът му.

Събирането и анализът на тази информация са част от проект с пари от Световната банка, спечелен от асоциацията на медицинските дружества и лекарския съюз. На тази база ще бъде изградена агенция за независима акредитация и лекарска камара.
Един лекар в Русе обслужва 140 пациенти, в Грац, Австрия - 115, а в Осло, Норвегия - 80, сочи сравнителен анализ между болници в тези градове. На лекуван в Русе се падат 224 евро бюджет годишно, а в Страсбург - 8013 евро.

Quo Vadis брой 7 от 05.08.2019 годинаSatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists