БОЛНИЦИТЕ НЯМАТ СРЕДСТВА ЗА ИНТЕНЗИВНИ ГРИЖИ

БОЛНИЦИТЕ  НЯМАТ СРЕДСТВА ЗА ИНТЕНЗИВНИ ГРИЖИ

style="text-align: justify;">

Директорите на големи болници не знаят как да си разпределят бюджета за януари и февруари, защото НЗОК не е дала указания как да отчитат пациентите, за които се налагат интензивни грижи. Както е известно, това вече е ангажимент на касата, от 1 януари тази година. Тревогата си директорите споделят в пресата:
„Това са много скъпоструващи болни, за които месечно „Пирогов" дава над 5001 000 лв. В момента покриваме лечението със средства на болницата, не знам как ще съберем парите за заплати", казва доц. Стоян Миланов, директор на института.
„Все още нямаме никаква форма за отчитането на тези пациенти, не знаем какво да правим! Когато за интензивните грижи отговаряше здравното министерство, през януари е превеждаха авансови средства – коментира доц. Бойко Коруков, директор на МБАЛ „Царица Йоанна" .
„Питахме в регионалната каса какво да правим, но оттам отвърнаха, че по проблема трябва да се произнесе Надзорният съвет на НЗОК", казва д-р Панайот Диманов, директор на болницата в гр.Ямбол.
„На всички болници, които извършват интензивни грижи, ще бъде платено от 1 януари т.г., независимо от датата на сключване на договор с касата", е отговорът на НЗОК.

ПРИНУДИТЕЛНИ РЕАКЦИИ
ЛЕКУВАНИ НЕОСИГУРЕНИ ПАЦИЕНТИ В РУСЕ – НА ЧАСТЕН СЪДЕБЕН ИЗПЪЛНИТЕЛ

„Миналата година за сметка на нашия бюджет сме лекували 218 души при 184 за 2011 г.", съобщава пред журналисти директорът на русенската болница д-р Нели Петрова.
Случаите на здравнонеосигурени, които са били хоспитализирани, но не са платили, са различни. Общо 27 човека са с доходи над 236 лв.на човек от семейството, дори са продавали имоти през последните години и те отиват на частен съдебен изпълнител за принудително събиране на дължимата сума за лечение. Агенцията за социално подпомагане ще покрие разходите на остналите 71 неосигурени пациенти, като социално слаби.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists