БЪРЗИТЕ АНТИГЕННИ ТЕСТОВЕ СА УДАЧНИ

БЪРЗИТЕ АНТИГЕННИ ТЕСТОВЕ СА УДАЧНИ

Личните лекари няма да назначават PCR тест за коронавирус, а бързи антигенни тестове. Taкива преговори води НЗОК и Българския лекарски съюз. Публикуваме коментара по темата на д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС и представител на Националното сдружение на личните лекари.

БЛС проведе среща с представителите на клиничните лаборатории, където се изнесоха факти, че т.н. бързи, но подчертавам антигенни тестове, за които пробите се взимат по същия начин, както и за PCR, също дават доста висок процент на достоверност носител ли е даденият пациент на вируса или не е. Ние никога не сме искали да бъдат PCR тестове, искаме просто, когато имаме съмнение за даден пациент проявяващ симптом за КОВИД да можем да го тестваме, както когато имаме съмнение, че даден човек може да има диабет, му изследваме кръвната захар. На същия принцип не можем да гледаме пациентите в очите и да им казваме вие сте здравноосигурен, но дайте 150 лв. за един тест и тогава заповядай при мен да се лекуваме, ако е отрицателен. Защото резултатът на практика, който отива в Националната информационна система, т.н. КОВИД платформа, се качва от лабораториите. Там е мястото, където се получава достоверна информация. Обяснено ни беше от лабораторните лекари, че тези тестове са достатъчно надеждни и при появата на положителен резултат, ще има повторен PCR тест. Не са напълно единни в мненията си по този въпрос, но за мен като общопрактикуващ лекар звучи абсолютно логично.

Антигенните тестове имат по-малък процент на достоверност, затова там, където има положителен резултат ще последва и PCR изследване. Така че за нас това е един изход. Ние настояваме т.н. КОВИД платформа да бъде имплементирана на нашите софтуери и оттам по електронен път да се подава талона към всички лаборатории, които са оторизирани да правят тези тестове и пациентът да не се футболизира. Вариантите са два- да имаме само телефонна консултация и другия, когато е дошъл на крака кашлящ и кихащ и ние трябва да избираме начин на поведение.

Според мен издаването на талони за антигенни тестове са удачен вариант, но ние никога няма да се съгласим взимането на проба да се извършва в нашите кабинети. Нашето искане е талоните да се дават по електронен път, а лабораториите, които работят ще могат да ги взимат от съответния облак и да се извършва пробонабирането на определените места. Нашите кабинети не бива да се превръщат в източници на зараза. Не може един личният лекар да вземе проба от един съмнителен кихащ и кашлящ човек и каквото и да направи след това той със себе си, след това да прегледа бебето или онкоболния. И БЛС и Националното сдружение на личните лекари са абсолютно единодушни по този въпрос.

Източник:




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists