ЧЕСТИТО НА ОТЛИЧЕНИТЕ!

ЧЕСТИТО НА ОТЛИЧЕНИТЕ!

Наш дълг е да ценим и да отличаваме онези авторитети, които въплъщават ценности, възпитават със своя личен пример и ни дават хоризонт за развитие като нация. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 удостои с държавни отличия петима изявени българи.

С висши държавни отличия в сферата на медицината и науката бяха отличени:

Старши  лейтенант проф. д-р Никола Владов беше награден с орден „Стара планина“ първа степен с мечове за заслугите му за развитието на медицинската наука и за цялостен принос в областта на военномедицинското дело. Той има значим принос в развитието на науката и практиката в сферата на коремната хирургия, за усъвършенстване и за въвеждане у нас на нови медицински методи, за популяризиране дейността и издигане престижа на здравните органи от Министерството на отбраната в страната и чужбина.

Проф. д-р Георги Тодоров беше награден с орден „Стара планина“ първа степен за изключително големите му заслуги за развитието на медицинското образование, наука и практика в България. Той е един от пионерите в българската лапароскопска хирургия и основоположник на съвременната ендокринна хирургия. Дългогодишен преподавател е в Катедрата по хирургия към Медицинския университет.

Доц. д-р Александър Оскар е награден с орден „За гражданска заслуга“ първа степен за особено значимите му заслуги за развитието и укрепването на гражданското общество, демократичните институции и защита на правата и свободите на човека в България. Доц. Òскар е изявен офталмолог и „Лекар на годината“ за 2020 г. Познат е и със своята активност в защита на гражданските права и свободи, както и с непримиримото си отношение към прояви на език на омразата.

От името на отличените проф. Пламен Павлов изрази признателност за висшите държавни отличия. Той изтъкна, че отличените споделят една и съща житейска мисия – да лекуват тялото и душата на българския народ. Припомняйки посланието на Георги Раковски, че любовта към отечеството превъзхожда всички световни добрини, проф. Павлов отправи призив за единство между българите вътре и извън границите на родината.

You can see all the material here




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists