Д-Р БОЙКО ПЕНКОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАДЗОРНИЯ СЪВЕТ НА НЗОК: АКО НЯМА АКТУАЛИЗАЦИЯ НА БЮДЖЕТА ЗА 2014 Г., БИ МОГЛО ДА ИМА ПРОБЛЕМИ

Д-Р БОЙКО ПЕНКОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАДЗОРНИЯ СЪВЕТ НА НЗОК:  АКО НЯМА АКТУАЛИЗАЦИЯ НА БЮДЖЕТА ЗА 2014 Г., БИ МОГЛО ДА ИМА ПРОБЛЕМИ

/>

altРазговор с д-р Бойко Пенков, председател на Надзорния съвет на НЗОК
БНР "Преди всички"
Водещ: Близо половин милиарда лева е дефицитът в бюджета на Здравната каса, според доклад на Фонда. Днес надзорът на касата се събира, за да търси изход от ситуацията и да вземе решение дали ще има актуализация на бюджета. Реално изчисленият дефицит на касата на базата на досегашните разходи е около 330 млн. Това каза за „Хоризонт” Д-р Бойко Пенков. В каква насока трябва да се търсят решенията?
Интервю на Гергана Хрисчева с председателя на Надзорния съвет на Касата и зам.-министър на здравеопазването Д-р Бойко Пенков.
Репортер: Очаква се преразходът на Здравната каса до края на годината да стигне близо половин милиард, 491, по-точно, млн. лева. Какво ще предложите на заседанието на Надзорния съвет на здравната каса?
Д-р Бойко Пенков: Това, което Вие казвате, е една крайна цифра, която се появява като недостиг, но тя не е точно толкова, а това е, ако не се използват резервите, които са заложени за годината и част от икономиите, които се направят. Реалният дефицит, става дума изчислен такъв на база само на досегашни разходи, е около 330 млн. Вътре в този дефицит влизат дефицит за плащания на болнична помощ и за лекарства за домашно потребление. Тази година има изключително голям ръст на потребление на болнични услуги. Средномесечно миналата година са харчени около 100-105 млн., тази година са 130, 135, 140 до 150 млн. на месец. За лекарства се харчат средномесечно около 50 млн. Това е очаквано да се случи, защото хората имат доста страдания и доста страдания и то не само от едно заболяване. Битов травматизъм на базата на остеопороза. Страшно много се вдига ръстът и на медицинските изделия. Когато не стигат парите, хората все повече се обръщат към системата на касата, за да могат да получат медикаменти. Много са причините. По-добър контрол би трябвало да има. Направихме един анализ какво се случва в Европа. Там плащанията на здравноосигурителните системи или на бюджетните им системи се увеличават средногодишно между 5 и 6%.
Репортер: А при нас как е?
Д-р Бойко Пенков: При нас в момента е някъде 10 – 12% е увеличението, което означава, че има резерв при повишаване на контрола да се премахнат тия 7% отгоре, които са над средноевропейското ниво или това са т. нар., да ги наречем, неправомерно отчетени пациенти, което в момента се прави. Пусната е поръчка за идентификация на човек, който е в лечебно заведение. Това ще стане с неговата лична карта. Септември – октомври касата това ще го въведе като мярка. А това означава, че не може никой да напише, че те е прегледал, ако ти не си там и не си удостоверил с твоята лична карта, че това се случва в момента.
Репортер: Но така или иначе данните сочат, че има недостиг. Кои резерви имаме? Нека да ги
посочим.
Д-р Бойко Пенков: Годишният резерв, който имаме, който е натрупан – това са в рамките на 10% от приходите. С решение на надзора си се отпуска. Имаме планирано до момента, питали сме Националната агенция за приходите, тя казва, че до края на годината ще съберат 55, минимум, млн. Допълнително, над плана, който имат за събиране на вноските за здравно осигуряване, което е допълнителна сума, която ще подпомогне разходите.
Репортер: Резервът на касата не е още похарчен?
Д-р Бойко Пенков: Не, не. Той е 50-60 млн., които постепенно се използват за плащане на т. нар. надпрогнозно изпълнение на болниците.
Репортер: Очаквате ли да постъпи предложение за актуализация на бюджета на касата?
Д-р Бойко Пенков: Аз лично бих направил подобно предложение. Разчитам, че този анализ, който е направен, ще влезе за разглеждане в Министерски съвет и от там в Народното събрание, в бюджетна и здравна комисия. Според мен, една актуализация на бюджета ще даде огромно спокойствие на хората, че ще има средства и когато те са болни, ще получат спокойно лечението.
Репортер: Средства в какъв размер, смятате, че е реалистично да се поискат?
Д-р Бойко Пенков: За мен този минимален размер, който е необходим, е в рамките на 300-330 млн. Плюс мерките, които са взети и плюс по-строга финансова дисциплина, ще внесат спокойствие на системата.
Репортер: Това ми беше следващият въпрос – има ли опасност болничната помощ, лекарствената част, която се покрива от здравната каса, пациентите да бъдат поставени пред финансови затруднения да не могат да получат болнична помощ? За това сигнализират в открити писма от пациентските организации, а и от Българския лекарски съюз.
Д-р Бойко Пенков: Те са основателно притеснени, защото ако по принцип няма актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2014 г., би могло да има проблеми. Примерно имаме 150 млн. разходи, а ние казваме, че може да дадем до края на годината около 100 на месец с тези средства, които имаме налични. С тези пари могат да се покрият заплатите на хората и лечението на пациентите вътре. Остават да висят разходи, които са за друг тип плащания, които са неизменни за болниците. Ще се натовари допълнително задължение самите лечебни заведения. Знаете, че ние влязохме със 150 млн. дефицит. От тези 300 млн., които искаме, 330, имаме 150 млн. дефицит, които на практика направихме плащания за дефицита, който беше миналата година.
Репортер: В края на годината може би отново ще се наложи подобна стъпка да се предприеме?
Д-р Бойко Пенков: Не, не. Ако сега се предприеме, с това приключваме. Тази година е O.K.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists