Д-Р БРЪНЗАЛОВ: БЛС ЩЕ ДАДЕ НА СЪД НАРЕДБАТА В ЧАСТТА ЗА Е-РЕЦЕПТИТЕ

Д-Р БРЪНЗАЛОВ: БЛС ЩЕ ДАДЕ НА СЪД НАРЕДБАТА В ЧАСТТА ЗА Е-РЕЦЕПТИТЕ

БЛС ще даде на съд частта на наредбата за електронните рецепти. Това заяви д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на лекарския съюз и добави, че ще търсят отговорност на ниво ресорен зам.-министър за проблема. Настояват още и за връщането на хартиената рецепта.

По думите на д-р Брънзалов 70% от колегите му не могат да издадат е-рецепта за антибиотични и противодиабетни медикаменти, поради различни технически причини.

„В същия момент в здравната информационна система циркулират една трета от издадените вече такива рецепти, за които няма информация какво се е случило с тях. Да се твърди, че въз основа изписването може да се направи анализ е несериозно.

Преди да се въведат промените българските лекари  започнаха да издават е-рецепти. По данни на електронното обслужване са издадени 44 000, от които само 1000 са били отбелязани от аптечната мрежа, че са изпълнени.

Аптеката на 44 издадени рецепти е обработила само 1 по надлежния ред, което е довело до отстъпление от колегите, защото защо да издаваме е-рецепти след като целият ансамбъл не е спазен“, каза д-р Брънзалов.

Добави още, че това може да вдигне аптечния туризъм. 

Още по темата може да чуете в линка.

You can see all the material here

Source: Българско национално радио Българско национално радио




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists