Д-Р БРЪНЗАЛОВ: ИЗДАВАНЕТО НА МЕДИЦИНСКА БЕЛЕЖКА Е АДМИНИСТРАТИВНА УСЛУГА, КОЯТО НЕ СЕ ПОКРИВА ОТ НЗОК И ЗА НЕЯ СЕ ИЗДАВА КАСОВ БОН.

Д-Р БРЪНЗАЛОВ: ИЗДАВАНЕТО НА МЕДИЦИНСКА БЕЛЕЖКА Е АДМИНИСТРАТИВНА УСЛУГА, КОЯТО НЕ СЕ ПОКРИВА ОТ НЗОК И ЗА НЕЯ СЕ ИЗДАВА КАСОВ БОН.

Стартира системата за електронно предоставяне на медицински бележки в училище. Целта на промяната е да се избегнат злоупотребите. Данните за отсъстващите ученици ще се предоставят единствено от личните лекари към Националната здравно-информационна система, след което ще постъпват в електронните дневници.

Заместник-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов каза в студиото на "Денят започва"на БНТ, че няма определена цена за медицинската бележка за учениците и всяко лечебно заведение само определя цената за тази услуга.

"Това е административна услуга, която не влиза в пакетите от дейности, които се осъществяват от тези заведения и за нея трябва да се издаде касов бон", посочи  д-р Брънзалов.

„Замяната на оригинално лекарство с генерик се решава само между лекаря и пациента, а не само от пациента“. Това каза още пред БНТ зам.-председателят на БЛС д-р Николай Бръналов във връзка с отвореното писмо на фармацевтите и последвалия вчера отговор от страна на Лекарския съюз по отношение на генеричната замяна на лекарства.

„Когато консултирам мой пациент с друг колега, тесен специалист, отново в присъствието на пациента коментираме дали неговата терапия може да бъде заменена. А в случая в отвореното писмо на БФС се казва, че каквото има в чекмеджето, това трябва да бъде дадено на пациента“, допълни той.

По думите на д-р Брънзалов, ако замяната на терапията може да се случва в аптеката, без лекарят да я е одобрил, ще настане пълна анархия. „В Наредба 4 е регламентирано, че когато медикаментът е предписан с търговското му наименование, то фармацевтът трябва да изпълни рецептата точно. Ако медикаментът го няма, трябва да има санкция от страна на лекаря с какво да бъде заменен и то трябва да е с по-евтино лекарство, а не с каквото в момента се разполага“, каза той.

Зам.-председателят на БЛС подчерта, че лекарствата не са стока и макар аптеките до голяма степен се доближават до чисто търговски обект, те не са такива. „Всяко едно лекарство, дори тези, които се изписват без лекарско предписание, при неправилна употреба може да доведе до лоши последствия за здравето на пациента“, категоричен беше д-р Брънзалов.

You can see all the material here

Source: БНТ БНТ




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists