Д-Р БРЪНЗАЛОВ: ЛИПСАТА НА ЛИЧНИ ЛЕКАРИ ДОСТИГА КРИТИЧНО НИВО

Д-Р БРЪНЗАЛОВ: ЛИПСАТА НА ЛИЧНИ ЛЕКАРИ ДОСТИГА КРИТИЧНО НИВО

Отдавна сигнализираме, че има недостиг на кадри в цялата система на здравеопазването, независимо каква специалност са или на какво ниво работят. За общопрактикуващите лекари обаче нещата стават критични, защото като брой те силно намаляват, основната група вече е над 51 години, което означава, че след няколко години проблемът още повече ще се изостри. Това заяви пред БНТ зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов.

„Общопрактикуващите лекари са много неравномерно разпределени на територията на страната – има населени места, където е почти невъзможно да се намери личен лекар и то не защото не желае, а защото не може да се клонира. От всичко това има много негативни последствия, за които ние отдавна сигнализираме“, каза той.

По думите му най-малко лични лекари има област Търговище – 51, в област Кърджали те са 69, във Видин – 80, а в София са 864.

„От 51 до 80 години е най-големия брой общопрактикуващи лекари. Семейните лекари под 40 години в цялата страна са 260. Няма нужда от коментар на тези факти. Песимистичната картина ще става още по-песимистична и е нужна целенасочена политика от държавници, за да се реши този проблем“, каза д-р Брънзалов.

Той заяви още, че законодателството е такова, че лекарите нямат право да отказват на пациент, който е поискал да се запише при тях и това води до неограничено разширяване на пациентската листа, което пък води до изискване към общопрактикуващите лекари да полагат принудителен труд.

Д-р Брънзалов коментира и допълнителната административна тежест за общопрактикуващите лекари като извинителните бележки за учениците, която ги натоварва, а същевременно е дейност, която може да бъде извършвана от други хора.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists