Д-Р ГАЛИНКА ПАВЛОВА, ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЛС: НАМЕРЕНИЕТО ЗА ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ Е МНОГО ДОБРО, НО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ДОРАЗВИТО

Д-Р ГАЛИНКА ПАВЛОВА, ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЛС: НАМЕРЕНИЕТО ЗА ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ Е МНОГО ДОБРО, НО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ДОРАЗВИТО

- Д-р Павлова, как ще коментирате инсталирането на видеокамери в спешните отделения на болниците?

- Монтирането им безспорно е свързано с посегателствата срещу лекари, медицински сестри и работещите в лечебните заведения. Тази мярка по принцип оценявам като положителна. Трябва обаче да се направят нормативни промени, които да узаконят и регламентират видеонаблюдението.

- Кой трябва да има достъп до записите?

- Строго трябва да бъде определено какво точно да се снима, докъде в лечебното заведение може да става това, кой да има достъп до записите и редица други неща, които, въпреки желанието на всички да направят условията на труд на медиците по-спокойни, трябва да бъдат съобразени и с правата на пациентите.

-Това може ли да предизвика спорове?

- Намерението е много добро, но трябва да бъде доразвито по такъв начин, че да не се създават претексти за спорове впоследствие, да няма лоши практики и заснетото да не се използва за други цели. Самата аз като лекар имах желание да поставя камера, но моите юристи направиха справка и се оказа, че нямам право дори и да сложа обозначение, че обектът е под видео-наблюдение.

-Възможно ли е да бъдат изловени и некоректни лекари?

- Освен това трябва да се знае, че дори да се снимат общите помещения, някои неща не се случват в коридорите, а в кабинетите. Възможно е понякога и лекарите да не са коректни в своите отношения с пациентите.

Затова въпросът трябва да бъде разгледан много прецизно от всички страни и издържан юридически. Независимо че физическото посегателство срещу медици беше инкриминирано като криминално деяние и случаите не са никак малко, осъдените се броят на пръсти.

- Какво не достига, за да се уредят нещата и в това отношение?

- Вероятно проблемът е, че често пъти твърде трудно може да бъде събран доказателствен материал, който да подкрепи деянието. Обикновено когато се говори за агресия по отношение на медици, се има предвид физическата, но вербалната е не по-малко неприятна.

- Необходима ли е промяна в законодателството и мерки и по отношение на вербалната агресия?

- Причината за агресията срещу лекарите се корени в разклатеното доверие в здравната система у нас, оттам то се пренася и върху медиците. Обикновено когато попитаме пациента от какво не е доволен, отговорът му показва недвусмислено, че не е доволен от системата. Тоест каквото и законодателство да бъде направено, ако обществото като цяло не промени нагласите и отношението си към здравната система, успех няма бъде постигнат.

Източник : вестник „Монитор”




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists