Д-Р ГЕРГАНА НИКОЛОВА: КЪМ МОМЕНТА ВАКСИНАЦИЯТА СЕ ДВИЖИ РИТМИЧНО И ПО ПЛАН

Д-Р ГЕРГАНА НИКОЛОВА: КЪМ МОМЕНТА ВАКСИНАЦИЯТА СЕ ДВИЖИ РИТМИЧНО И ПО ПЛАН

Около 10-15% от пациентите над 65 години са се записали като желаещи да бъдат имунизирани срещу коронавирус. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на Българския лекарски съюз. Въпросът при масовата имунизация е да бъдат получени ваксините в количествата, в които са договорени, обясни тя, като поясни обаче, че към момента ваксинацията се движи ритмично и по план.  „Организацията върви, ще се намери начин да стане бързо, въпросът е да има ваксини“, заяви д-р Николова. 

Във връзка с това дали личните лекари могат да поемат достатъчно пациенти, за да върви масовата ваксинация в ход, тя обърна внимание, че и досега голяма част от работата с пациентите с COVID-19 се извършва от личните лекари. „Ако някой поставя ваксини в тази страна, това сме ние. Аз не знам някой друг, който да извършва планова имунизация у нас. Ако някой има резерви към нас и нашата работа, да заповяда, нека да се включи. Ние ще дадем тази възможност на всеки, който е компетентен. Има нужда от повече ръце“, допълни специалистът. 

Д-р Гергана Николова увери, че и сега личните лекари ще се включат и в планираната масова имунизация. „Работата ще се разпредели между повече колеги, за да може да се свърши по-бързо и да бъдат обхванати максимален брой хора. Това ще гарантира, че няма да се повтори вълната от ноември-декември и няма да има такъв пик от заболявания. Ще можем по-бързо да се върнем към нормалния начин на живот“, обясни тя, като отбеляза, че е желателно в помощ на системата пациентите предварително да заявят желанието си да бъдат ваксинирани. Към момента се правят списъци на хората на и над 65-годишна възраст, уточни лекарят. Според нея не би било редно да се определят специални коридори ва желаещите да се ваксинират, защото това ще доведе до намаляване на брой на поставените ваксини.

You can see all the material here




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists