Д-Р ГЕРГАНА НИКОЛОВА: НАЧЕРТАХМЕ ПЪТ НА ПАЦИЕНТА ВЪВ ВРЪЗКА С КОРОНАВИРУСА

Д-Р ГЕРГАНА НИКОЛОВА: НАЧЕРТАХМЕ ПЪТ НА ПАЦИЕНТА ВЪВ ВРЪЗКА С КОРОНАВИРУСА

Начертахме пътя на пациента и неговата комуникация най-вече с доболничната помощ. Това заяви д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС по време на брифинга на Националния оперативен щаб. Съсловната организация се включи брифинга след проведена среща между д-р Иван Маджаров - председател на БЛС, д-р Николай Брънзалов - зам.-председател, д-р Гергана Николова - член на УС на БЛС и председателя и гл.секретар на оперативния щаб-ген-майорпроф.ВенциславМутафчийски и полк. доц. Димо Димов гл.-секретар.

„Пациентите преминали през граничните пунктове ще обявяват своите имена, ЕГН и кой е личният им лекар. Идеята е ние да имаме тази информация – кой наш пациент е преминал граничния пункт и е бил в някоя от рисковите държави. Това се отнася най-вече за гражданите, пристигащи у нас от континентален Китай и Италия“, обясни д-р Николова.

„При проява на симптоми – кашлица, температура – пациентът трябва да се свърже с нас. Не да идва в кабинета, а да се свърже с нас“, допълни тя. По думите на д-р Николова на личния лекар остава преценката дали пациентът трябва да остане под т.нар. домашна карантина. И още: „При обостряне на симптомите – висока температура, кашлица, болки в мускулите, сериозна отпадналост – той звъни на своя личен лекар. Много е важно да подчертая, че трябва да звънне на своето джипи, а не да се ходи в кабинета му или в болница. Важно е да предпазим пациентите, които се намират в чакалнята. Виждате, че смъртността е основно след хронично болните и възрастните хора.„

След като пациентът се свърже със своя личен лекар, той от своя страна задвижва процедурата: обажда се в съответния областен център, осигурява специализиран транспорт и медицински специалисти, за които са осигурени всички необходими предпазни средства и пациентът се извозва до лечебното заведение, къдетосе настанява за изследване, карантина и евентуално лечение, завърши д-р Николова.




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists