Dr. Yordan Yordanov: The level of gastroenterological school in Bulgaria is very high

Dr. Yordan Yordanov: The level of gastroenterological school in Bulgaria is very high

Д-р Йордан Йорданов е роден в Стара Загора. Завършил е ППМГ „Гео Милев“, след което медицина в Тракийския университет през 2016 г. След завършването си работи в Спешно отделение на УМБАЛ “Проф. Д-р Стоян Киркович”, а от 2017 г. е част от екипа на Отделение по гастроентерология в болница “Тракия”, гр. Стара Загора. От 2018 г. до момента е специализант по гастроентерология. Д-р Йорданов е след отличените в престижната категория награди на БЛС „Ти си нашето бъдеще“.

Д-р Йорданов, още в началото на своя професионален път вече сте отличен от Българския лекарски съюз в категорията за младите медицински надежди „Ти си нашето бъдеще“. Какво е за Вас подобно признание?

На първо място искам да изразя огромната си благодарност към болница „Тракия“ и Българския лекарски съюз за номинацията и наградата. На второ, но не и по важност, изразявам благодарността си и към всички колеги, с които работя, защото медицината не е индивидуално занимание и признанието е за целия ни екип. Когато разбрах, че съм награден, от една страна бях изненадан, но от друга се почувствах горд, защото особено в настоящата ситуация на здравна криза този приз е една своеборазна оценка на труда и усилията, които аз и моите колеги полагаме ежедневно и показва, че посоката, в която вървя е правилната. Това ме мотивира още повече, но и в същото време ме натоварва с повече отговорности, защото наградата освен признание води със себе си и дълг за непрекъснато усъвършенстване и много упорита работа в бъдеще.

Как се спряхте на специалността гастроентерология?

Както съм казвал и друг път, гастроентерологията не беше специалността, към която се бях насочил в началото. Като студент имах интерес към коремната хирургия и мечтаех да стана хирург, поради което през по-голямата част от свободното си време бях волунтиер в клиниките по хирургия в моя роден град. Но в живота настъпват обрати и един такъв обрат беше запознанството ми с д-р Иван Сираков – моят учител и настоящ началник на отделението, в което работя. Още след първите няколко интервенции, на които присъствах, aз се “запалих” по гастроентерологията, и по конкретно – ендоскопията и си дадох сметка, че това е нещото, което искам да работя оттук нататък. Колкото повече напредвам в обучението си и навлизам в специалността, толкова повече осъзнавам, че съм направил правилния избор. Гастроентерологията е изключително интересна, динамично развиваща се и технологична специалност, която обхваща огромна група от заболявания на различни органи и системи и е в тясна връзка с почти всички останали специалности. Именно поради тази причина всеки наш работен ден е различен от предишния и така няма как да изпаднеш в рутина и да ти бъде скучно и еднообразно.

Kакво е нивото на тази специалност у нас в сравнение със западните държави?

Смея да твърдя, че въпреки трудностите и неуредиците, нивото на гастроентерологичната школа в България е много високо. Разбира се, в западноевропейските държави здравните системи са значително по-финансирани и по-добре организирани от нашата. Качествената медицина струва скъпо, тъй като технологиите се развиват бързо, а с тях и нашата специалност. Тази динамика води след себе си нуждата от обновяване на апаратурата и инструментариума и от непрекъснато обучение и повишаване на квалификацията ни, което също е свързано с нуждата от финансиране. Въпреки всичко, ние се стараем да поддържаме едно добро ниво и през последните години все повече се доближаваме до западноевропейската гастроентерология и по-голямата част от съвременните диагностични и терапевтични методики се прилагат и са достъпни в нашата страна, макар и в ограничен брой центрове.

Как оценявате възможностите за кариерно развитие пред един млад лекар у нас и по-конкретно в специалността, която сте избрал?

Доста от моите колеги напускат страната и изтъкват като причина именно липсата на възможност за професионално израстване. Аз лично смятам, че възможности за кариерно развитие у нас има. Когато човек е всеотдаен и обича работата си, може да се реализира навсякъде по света. Хората оценяват, когато някой дава всичко от себе си. Да, възможностите за съжаление не са еднакви навсякъде, но ако си упорит и имаш желание, винаги има начин. Конкретно в сферата на гастроентерологията, възможността за развитие е голяма, тъй като тя е широкообхватна специалност и има много направления, към които човек може да се насочи и да израства.

Имат ли вече младите лекари в България относително спокойствие в ежедневието си? Какво още трябва да се промени по отношение на обучението, квалификацията им и условията на труд, за да не напускат те страната?

През последните няколко години условията на работа за младите лекари се подобряват, макар и малко и с бавни темпове. Надявам се тази тенденция да се запази и все повече млади медици да предпочетат да останат в България, тъй като както се вижда в настоящата ситуация, лекарите са едни от най-важните членове на обществото. Има още много неща, които трябва да бъдат променени. Необходимо е да се въведат ред и ясни правила по отношение на специализациите. Нужно е заплащането на младите лекари да бъде повишено, защото това е една от причините голяма част от колегите да напускат страната. Трябва да бъде осигурена възможност и финансиране от страна на държавата за повишаване на квалификаицята на младите лекари, да се дава възможност за академично израстване и не на последно място – да са намали “бумащината” и “писарството”, тъй като това влошава значително качеството на медицинската грижа, поради липса на достатъчно време за пациента.

Какво е вашето послание към управляващите в сферата на здравеопазването?

Да се вслушват повече в мнението на всички нас, работещите в системата и да действат в името на лекари и пациенти за едно по-добро бъдеще. Крайно време е да настъпи радикална промяна в здравеопазването, тъй като сегашният модел не работи добре нито за нас, нито за нашите пациенти. Дългогодишната липса на реформи в здравния сектор доведе до загуба на доверие в съсловието ни и в медицината като цяло.

You can see all the material here

Source: Medical News Medical News




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists