Д-р ЮЛИАН ЙОРДАНОВ Зам.председател на БЛС:ОЩЕ МИНАЛАТА ГОДИНА КАЗАХМЕ, ЧЕ МЕТОДИКАТА НА КАСАТА ЩЕ ДОВЕДЕ ДО КОНФЛИКТИ И СРИВ В СИСТЕМАТА

Д-р ЮЛИАН ЙОРДАНОВ Зам.председател на БЛС:ОЩЕ МИНАЛАТА ГОДИНА КАЗАХМЕ, ЧЕ МЕТОДИКАТА НА КАСАТА ЩЕ ДОВЕДЕ ДО КОНФЛИКТИ И СРИВ В СИСТЕМАТА

style="text-align: justify;">Разговор с д-р Юлиан Йорданов и д-р Пламен Цеков
БНТ, “Денят започва” style="text-align: justify;">Водещ: Доволни или недоволни се разболяваме и очакваме да бъдем лекувани адекватно срещу данъците, които плащаме на държавата. Напоследък обаче се създава в родното здравеопазване напрежение, тъй като някои болници се оплакаха от нов регламент, който въвежда здравноосигурителната каса, който води до намаляване на бюджетите им. За да изясним ситуацията, сме поканили тази сутрин в студиото шефа на Националната здравоосигурителна каса (НЗОК) Пламен Цеков и заместник-председателя на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Юлиан Йорданов. Добро утро, господа.
Водещ: Добро утро.
Д-р Пламен Цеков: Добро утро.
Д-р Юлиан Йорданов: Добро утро.
Водещ: Господин Цеков, тъй като споменахте вчера и онзи ден, че има някакво неразбиране, дайте да уточним има ли действително въведени лимити на болниците за брой хора, които могат да бъдат лекувани по определени клинични пътеки и откъде дойде това неразбиране?
Д-р Пламен Цеков: След като години наред лечебните заведения искаха да бъдат премахнати така наречените „лимити”, които наистина съществуваха под една или друга форма до миналата година, ние разработихме отворена методика, която залага определени обеми, но те не са в никакъв случай задължителни, окончателни или лимитиране. Те са само една начална базова позиция, от която лечебните заведения стартират, просто, за да има някакъв ориентир, от които те трябва да тръгнат, трябва да се зададат тези обеми. И в течение на годината, в зависимост от това къде пациентът ще предпочете да се лекува тези обеми ще се насочат в съответното лечебно заведение и ще бъде заплащано. Според мен има едно голямо неразбиране, защото в самата формулировка „годишни прогнозни обеми и стойности за дейност”, те са прогнозни не са лимитиране, не са задължителни. Опитваме се да го обясним още от август месец миналата година, но очевидно това не стига, до който трябва.
Водещ: Нека да чуем сега позицията и на лекарския съюз, който доколкото разбирам не се отказва от намеренията си да изкара лекарите на протест тази седмица.
Д-р Юлиан Йорданов: Категорично. Ние още от лятото на миналата година, когато се появи методиката на касата по отношение заплащането на болничната помощ, ние казахме, че това е една методика, която ще доведе до сериозни конфликти и срив в системата. За съжаление не бяхме чути още тогава. ..
ЦЕЛИЯ РАЗГОВОР ПРОЧЕТЕТЕ ТУК:
ВИДЕО ОТ ПРЕДАВАНЕТО – ТУК:




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists