Dr. Ivan Madjarov: The funding of the epidemic was wrong

Dr. Ivan Madjarov: The funding of the epidemic was wrong

Разговаряме с председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров за предстоящите преговори между съсловната организация и Националната здравноосигурителна каса във връзка с увеличаването на цените на клиничните пътеки, по които се лекува COVID, както и за финансирането на болничната дейност в условията на епидемия

Д-р Маджаров, стана ясно, че БЛС започва преговори с НЗОК за увеличаване на цените на клиничните пътеки, по които се заплаща лечението на пациентите с COVID. Повод са сигнали от лекарите за това, че заложените в тях суми не са достатъчни. Какво споделиха пред Вас болничните мениджъри?

Повече от 7-8 месеца, още от есенната вълна на епидемията, която продължи и зимата, различни лечебни заведения ни информират колко струва лечението на пациентите, което ние, разбира се, не можем да потвърдим или опровергаем. От информацията става ясно, че има случаи на пациенти с COVID, които не са настанени в интензивни отделения и при които лечението е продължително, а сумите за цялата приложена терапия надвишават заложените в клиничните пътеки за лечение на COVID. Приветстваме желанието на НЗОК да започнем разговори преди тази почти сигурна нова вълна, но се надяваме тези разговори да са ползотворни и да отчитат обективни факти, предоставени както от страна на болниците, така и от страна на Касата, за да не стане така, че лечебните заведения да задлъжняват и изпаднат в тежко положение, докато помагат на пациентите.

За какво разминаване в сумите става въпрос най-често?

Някои болници твърдят, че лечението е между 3000-4000 лв. на пациент, други стигат до 10 000-15 000 лв., , но това са случаи, които за мен са единични и по-скоро са прецедент. Със сигурност стойността на пациент с COVID, поради това, че всички разбрахме, че това е едно заболяване, което продължава дълго, не е 1200 лв. Това мога да кажа със сигурност. Останалите неща са въпрос на анализ и доказване, както и на преценка на средната стойност на лечение. Самият начин за заплащане през алгоритъма на клиничните пътеки предопределя това – да има заложена средна стойност.

Има ли вече конкретни предложения от страна на БЛС към Касата? Стана ясно, че и тя е изпратила предложение за актуализиране на цените.

Все още нямаме изготвени конкретни предложения, защото предстоят разговори. Изпратили сме писма до Мениджърския съвет на БЛС и когато започнем преговорите с касата, ще дадем възможност на всички да изложат аргументите си, защото те са различни в зависимост от това в каква болница какви пациенти са лекувани. НЗОК също ще може да изложи своите аргументи. Разговорите ще започнат до няколко дни, за да можем да преценим дали и какво да предложим на Надзорния съвет на Касата. Тъй като става въпрос за увеличение на цените, тоест това е в полза на колегите и системата, ние имаме решение, взето на последния Събор на БЛС и Управителния съвет има право да подпише анекс към Националния рамков договор.

Има ли шанс това увеличение да е факт скоро, предвид започващата нова вълна на епидемията?

Ние сме готови да работим максимално бързо. Въпросът е доколко ще са конструктивни разговорите с касата. Не трябва да забравяме, че сме в летен сезон, както и в сме в ситуация на политическо напрежение. Въпреки това трябва да се постараем да завършим разговорите максимално добре за всички.

Само за периода на епидемията ли ще важат новите цени на пътеките за лечение на COVID?

Това е един от възможните варианти. Това са цени на клинични пътеки, които обхващат много кодове и там се отчитат и други заболявания. И за да не се получи твърде голямо изкривяване спрямо останалите пътеки, предлагаме увеличение на цените за тези три клинични пътеки, за да е наистина сигурно, че нарастването се дължи на пациенти с COVID в условия на епидемия. Смятам, че това е разумно, защото в този период по тези пътеки се приемат основно пациенти с COVID. Разбира се, това не е окончателно и е възможно постигнатите цени да останат да важат и след COVID вълната.

Въз основа на опита през изминалите вълни на епидемията, правилно ли е според Вас цялостното финансиране на лечението на COVID?

Още в началото на епидемията от БЛС бяхме на мнение, че пациентите с COVID не трябва да се финансират от НЗОК, а по друг начин, тоест да не използваме клинични пътеки, а реално направените разходи. Аз продължавам да твърдя, че в такава ситуация това щеше да е правилният подход и нямаше да има обвинения към колегите, че източват касата. Ако беше възприето да се покриват разходите, тоест диагностиката, проследяването на състоянието и лечението на пациента, щеше да бъде заплатено точно толкова, колкото струва. Клиничните пътеки са създадени като едно средно претеглено число – сума, която да финансира дейност в една спокойна обстановка, в която няма епидемия. Появява се нов вирус, за чието лечение ние нямаме разработени алгоритъм и пригаждаме пътеки, които са създадени за друго, но сме длъжни да подсигурим лечение. След като е така – всичко, което е свързано с диагностиката и терапията на тази болест, която е причинила епидемията, трябваше да бъде финансирано по съвсем друг механизъм – не през клиничната пътека, а чрез реалните разходи, направени за пациента.

Късно ли е за такава промяна?

Мисля, че в тази ситуация на политическа нестабилност това няма как да се случи. Зад това решение трябва да стои мнението и на финансовия, и на здравния министър и да се каже ясно, че справянето с епидемията ще се финансира през Министерството на здравеопазването, със средства от държавния бюджет, а не през НЗОК. Това на практика се случва отчасти и в момента – от държавния бюджет се заплащат антигенните тестове, скъпите лекарства за COVID, средствата за работа на първа линия. Защо трябваше да минаваме през клинични пътеки за нещо непознато? За да намираме след това пропуски при колегите за лечението на COVID пациенти, когато им е било най-трудно – били са с маски, скафандри, изпотени очила, и са пропуснали да приложат дадено изследване в историята на заболяването? И после тези пари да ги вземе НЗОК обратно след една проверка – да се върне цялата стойност на пътеката, защото сме забравили да приложим например ехографията? В една кризисна ситуация, когато пациентите идваха буквално на талази, документалната обработка на пациента е проблем. Не е възможно да не допуснеш грешки.

Вие определихте тези действия на НЗОК като „административен тормоз“. Още ли сте на това мнение?

Когато твърдя, че има административен тормоз от страна на касата, не обвинявам някой конкретно. Казвам, че когато се плаща по клинична пътека, се стига до там, че колегите в най-тежките отделения със сигурност допускат някакви административни пропуски. Те са били постоянно ангажирани с лечението на пациентите, някои от тях са с предпазните костюми по 12 часа. С това са наясно всички работещи в COVID отделения, които са се занимавали часове наред с едва дишащи хора и чиято последна грижа е била да пишат. Целият процес можеше да е много по-улеснен, ако справянето с епидемията, както и инфекциозните отделения, бяха финансирани от Министерство на здравеопазването. Конкретно за инфекциозните отделения те трябва да са достойно финансирани и извън епидемията, независимо от преминалите пациенти за месеца.

Какви са настроенията в гилдията, по-подготвени ли се чувстват сега медиците, на прага на новата вълна?

Няма да спра да твърдя, че НЗОК има право да проверява, но има нюанси на тези проверки и дали те се отнасят за период с тежко натоварване и COVID епидемия и такива, които са рутинни и планови. За мен това, което се случи 3-4 месеца след последната вълна, по-скоро ме кара да си мисля, че болниците в момента не са толкова готови психологически и финансово, колкото бяха преди. Защото тогава имаше една сигурност, че ще получат парите си, а сега знаят, че ако пропуснат да отбележат нещо в документацията, докато лекуват пациента, няма да им бъде платено. И тук става дума за много големи суми от порядъка на 200 000 – 300 000 и повече хиляди лева. Не казвам, че не трябва да се спазват правилата и алгоритмите, казвам, че в условия на епидемия трябва да се прилагат други стандарти. Всичко това създава усещане за нестабилност. Първоначално си казал – „Няма проблем, работете“, а след това им казваш – „Ние си взимаме обратно парите“. В научен и практичен план лекарите сме много по-подготвени, но като усещане за сигурност, по-скоро не. Да наричаш едни хора герои, герои, герои и само четири месеца по-късно да създадеш атмосфера в обществото, че практически не са лекувани никакви пациенти от COVID, всичко е измислица, за да се вземат пари, e меко казано неморално и неетично. Колегите са готови като професионалисти за новата вълна, но вътрешно са наранени.

Source: Zdrave.net Zdrave.net
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists