Dr. Ivan Madjarov: Aim for BLS for next year is stronger outpatient help

Dr. Ivan Madjarov: Aim for BLS for next year is stronger outpatient help

В края на миналата седмица Български лекарски съюз проведе 73-ти извънреден събор. Основната тема бе обсъждането на рамката на бюджета за сектора за догодина. Кък момента, според предварителнатите разчети, в проектобюджета на НЗОК се залагат над 720 млн. лв. повече спрямо тази година. Какво обсъждаха делегатите на съсловната организация пред Medical News коментира председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Д-р Маджаров, защо се наложи свикване на извънредния събор на БЛС?

Този събор имаше една основна задача – да приемем рамка, свързана с бюджета за сектора. Предвид политическата ситуация в страната, тази година ситуацията е извънредна – закъснява приемането на държавния бюджет и съответно този на НЗОК. Затова и целта на извънредния събор беше да се обсъди макрорамката на бюджета и при какви параметри ще договаряме цените и обемите на отделните медицински дейности. На база оскъдната информация, която имаме към момента и предложенията от служебния кабинет за бюджет за 2022, се обсъдиха политиките, които ще защитаваме.

Какви решения бяха взети на събора?

Наша цел пред новия парламент и новото правителство ще е отделяне на значително повече средства за извънболничната помощ – специализирана, първична и медико-диагностична. С това искаме да покажем, че нашите приоритети са профилактиката,  предварителната превенция на заболяванията и диспансеризацията, тоест осигуряване на повече възможности на населението да се изследва и диагностицира. Другият приоритет, който прие събора, е увеличение в цените на амбулаторните процедури в болнична помощ. Това ще даде възможност на всички пациенти, които са с леки оплаквания и за тях не е необходимо да влизат в болница за няколко дни, да получат медицинската услуга в рамките на денонощие. Другото направление, което обсъдихме, е ръст на цените на интензивните грижи в болниците. Там стана ясно, че има недостиг на лекари и оборудване, а и заплащнето е ниско, затова е необходимо ясно да се постави началото на нова политика спрямо тази специалност. Предвиден е и ръст на цените на клиничните пътеки, при някои по-малко, при други повече, а други не се увеличават изобщо.

Предложенията, които ние ще направим, са съобразени с възможностите на НЗОК – искаме разумно преразпределение на средствата, което не застрашва макрорамката на бюджета, но чертае нови политики. С този подход се ограничават свръхоспитализациите и се защитава целта на диагностиката и лечението в първичината и специализираната помощ. 

Как точно ще обърнете „пирамидата“ в сектора, за да засилите ролята на извънболничната помощ?

Процесът на „обръщане на пирамидата“ в сектора с превес на извънболничната помощ няма да е никак лесен. Ние се опитваме да поставим началото на това. Не трябва да се забравя, че през месечните стойности на бюджетите на болниците макрорамката се гарантира донякъде. Там през годините са предвиждани голямо количество свръхоспитализаци, въпреки че няма нови болници и населението на страната не се е увеличило. Сега е моментът да се използва този резерв. Ако направим едно проучване в системата на здравеопазването, никой специалист няма да защити тезата, че имаме необходимост от толкова много хоспитализации. За това ние предлагаме броят на хоспитализаците, които се предвиждат всяка година, през 2022 година да  бъдат рязко намалени и за сметка на това да се увеличат цените на отделните дейности. Това ще е в интерес и на пациента, а сигурен съм – и на лекарите. В сегашната ситуация болниците са принудени да приемат все повече и повече хора, с цел, дори да прозвучи грозно, да си осигурят издръжка. Но за това нямат вина лекарите или болниците, а системата, която ги е поставила в такава среда. Ако тази тенденция се промени, резултат ще има още в края на следващата година, ще отчетем поне 300 000 по-малко хоспитализации, ще има много по-малко напрежение в болниците, а от друга страна ще се осигури допълнителен ресурс за извънболничната помощ, ще се мотивират кадрите и лекарите, заети в нея и няма да се налага те да работят на няколко места. 

За какво увеличение в извънболничната помощ ще настоявате?

Ако досега предвиденият ръст в бюджета на НЗОК беше разпределен 2/3 за болниците и 1/3 за извънболничната помощ, ние предлагаме това да е обратното – 1/3 за болниците и 2/3 за извънболничната помощ. Силно се надявам, че в предстоящите разговори с Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите ще поставим началото на нещо ново в посока подобряване на обслужването на българските граждани и всяка година да вървим към това да се увеличи делът на извънболничната помощ, но това не трябва да става за сметка на намаляване на постигнатите суми в извънболничната помощ.

За кои клинични пътеки все пак се предвижда ръст?

Това, което имаме като изготвено предложение, ще бъде обект на преговори чак след като макркокрамката на бюджета стане ясна. Цените на клиничните пътеки не се нуждаят от огромно количество допълнителни средства. В системата на болничната помощ има достатъчно пари и в момента, но те се изразходват неефективно. Единственият случай, за който трябва да се предвидят допълнителни средства, са за тези, които се заплащат чрез Централното управление на НЗОК – това са ражданията, хемодилизата и др.

Какви са очакванията на съсловието към новия здравен министър в лицето на проф. Асена Сербезова?

Очакванията са като към всеки нов министър начело на сектора. Аз лично искрено се надявам тя да се захване здраво с работа и да подхване проблемите, пред които сме изправени всички, но и да спазва баланса между отделните интереси, защото те са твърде много в сферата на здравеопазването. Бих отправил и една моя лична препоръка – добре е да се насочат усилията върху цел, която може да стане реалност в рамките на година-две. Би било много добре например за цялото общество, ако в рамките на няколко години, един здравен министър успее да развие  спешната помощ до световно, съвременно ниво. Спешната помощ е един от белезите на държавата, тя гарантира сигурността в хората и е доказателство, че човек живее в цивилизована държава.

You can see all the material here

Source: Medical News Medical News




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists