Д-Р ИВАН МАДЖАРОВ: ЦЕНИТЕ НЕ МЕДИЦИНСКИТЕ ДЕЙНОСТИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА

Д-Р ИВАН МАДЖАРОВ: ЦЕНИТЕ НЕ МЕДИЦИНСКИТЕ ДЕЙНОСТИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА

Д-р Маджаров, какви са очакванията ви от отчетно-изборния събор на БЛС, който ще се проведе утре?

Очаквам от колегите-делегати да подходим отговорно и да проведем един отчетно-изборен събор, съобразен с всички противоепидемични мерки, съгласно заповедта на министъра на здравеопазването. На Събора ще могат да присъстват само тези, които са ваксинирани, преболедували или имат отрицателен PCR или антигенен тест. Осигурили сме изнесен пункт на лицензирана лаборатория в НДК, за да може в случай, че колега няма необходимия документ, да му бъде дадена възможност да си направи тест и да бъде участник в Събора.

Мандатът на сегашното ръководство изтече на 8 юни. Провеждаме отчетно-изборния събор по-късно заради епидемичната обстановка. Желанието на Управителния съвет е да не отлагаме провеждането му и сегашната заповед на министъра ни даде тази възможност. Нито аз като председател, нито членовете на УС намираме за необходимо да продължаваме работата извън мандата. Още повече, че и обстановката го позволява, тъй като над 80% от колегите са ваксинирани или преболедували. Очаквам да се проведе Събор, който да даде старт на работата на Лекарския съюз за следващите три години.

Отчетът на БЛС за изминалия мандат вече беше публикуван, но какви според Вас трябва да са приоритетите за следващите три години?

Важно е да се каже, че отчетът беше качен 10 дни по-рано на сайта и беше изпратен до всички делегати, за да се запознаят подробно с него. Приоритетите, които стоят пред Лекарския съюз в следващите три години, са работата по въвеждането на продължаващото медицинско обучение като задължително за лекарите, да продължим грижите за младите медици и да им върнем мястото, което им беше отнето. Ще продължим да следим и за финансовото състояние и повишаване на цените на медицинските дейности. Това е и най-спешната задача след Събора, предвид направената актуализация на бюджета на НЗОК. Тук е моментът и да благодаря на политиците, че се вслушаха в нашите думи и разпределиха допълнителните средства по пера. Това ни дава възможност да настояваме пред НЗОК твърдо тези средства да бъдат изплатени по предназначение до края на годината, така както е гласувал парламентът. Единственият начин това да се случи е като повишим цените на медицинските дейности. Няма как да се очаква, че през оставащите два-три месеца на годината ще има огромен поток от пациенти пред кабинетите в извънболничната и болничната помощ, с изключение на COVID структурите. Дългосрочните цели за следващите три години са стратегически и са свързани с отстояване на позициите на Лекарския съюз – с малки стъпки напред, но никога крачка назад.

Предстоят преговори и по НРД. Кои са най-важните неща, които трябва да бъдат изменени в него?

Всичко зависи от това какви пари ще бъдат предвидени в бюджета на НЗОК. Ние много пъти сме заявявали на различни форуми колко пари са нужни, но имаме възможност да говорим за реални числа и разпределението им едва когато има бюджетна прогноза от Министерството на финансите. Това е разумният подход. Звучи добре Лекарският съюз да наложи рамката на бюджета на Касата и Министерството на финансите да я изпълни, но това не е правилния път. Когато вършим същинската работа по преговорите, трябва да се съобразяваме с рамката на финансовото ведомство.

You can see all the material here

Source: Zdrave.net Zdrave.net
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
E-Continuous Medical Education for Physicians
Cluster

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists