Д-Р ИВАН МАДЖАРОВ: В СЛЕДВАЩИТЕ 5 ГОДИНИ ТРЯБВА ДА КАЧИМ ДО 8 НА СТО ОТ БВП ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕ

Д-Р ИВАН МАДЖАРОВ: В СЛЕДВАЩИТЕ 5 ГОДИНИ ТРЯБВА ДА КАЧИМ ДО 8 НА СТО ОТ БВП ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕ

Сумата, която се отделя годишно за здраве на глава от население в България, е най-малка в целия Европейски съюз. Би трябвало всички да се обединят върху поетапно увеличение на процента от брутния вътрешен продукт, който се отделя за здраве, като в следващите 5 години той да достигне до 8.

Това обяви пред Дарик председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. В рамките на кампанията „Заедно за почеве здраве,” която отправя послания за повече инвестиции и иновации в здравеопазването, д-р Маджаров изтъкна, че за него думата реформа не трябва повече да се използва, тъй като употребата й в последно време се асоциира с хора, които не знаят всъщност какво могат да променят.

„Ние сме и най-бедната държава. Това означава, че на глава от населението сумата, която се отделя годишно за здравеопазване, е най-малка в целия Европейски съюз. Няма как да очакваме, че ще се получат добри резултати, особено на фона на навлизащите с всяка изминала година нови технологии и методи – това не може да се получи със сегашния процент, който се заделя от брутния вътрешен продукт. Затова би трябвало всички да се обединят върху постепенно достигане на тези 8 процента в следващите 5 години.”

Д-р Маджаров допълни, че част от тези пари трябва да се заделят за намаляване на процента, който пациентите с хронични заболявания заплащат за лекарствата в аптеките.

You can see all the material here

Source: Дарик радио Дарик радио




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists