Д-Р ИВАН МАДЖАРОВ: ЗДРАВНАТА СИСТЕМА СЕ СПРАВЯ, НО ОБЩЕСТВОТО СЕ ПРОВАЛИ

Д-Р ИВАН МАДЖАРОВ: ЗДРАВНАТА СИСТЕМА СЕ СПРАВЯ, НО ОБЩЕСТВОТО СЕ ПРОВАЛИ

„През пролетта заявихме, че ще се стигне до момент, в който системата няма да може да поема пациенти. В момента в здравеопазването няма хаос, а високо напрежение. Има отделни лични трагедии – искаш да се лекуваш, но не можеш. Това се случваше и в други държави, много по-развити от нас. Това заяви в ефира на „Здравей, България” председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Според него не бива у лекарите да се създава усещането, че носят вина.

„За мен системата се справя, но обществото се провали. То трябваше да разбере, че ние няма да можем да помогнем на всеки, който има нужда да влезе в болница”, посочи още председателят на БЛС.

Той е на мнение, че ще се стига до върнати пациенти. „Пандемията е като вълна, която ни залива. Ясно е, че ще има такива случаи. Всеки ден се боря с това да намирам места за болни. Те обаче няма къде да бъдат приети”, посочи д-р Маджаров.

Председателят на БЛС предупреди, че системата ще бъде притисната и трудно ще оказва помощ на хората със заболявания, различни от коронавирус. Затова д-р Маджаров призова за спазване на настоящите мерки, за да не се налага въвеждане на по-строги.

"Професор Мутафчийски ясно го каза, че ще дойде момент в който ще се задъха системата. Системата се справя. Обществото се провали. То трябваше да разбере, че няма как да помогнем на всички", допълни той.

"Какво пречи на обществото да помогне на лекарите и сестрите? Военно положение ли да се обяви за маски", запита Иван Маджаров.

"Системата започна да се разгръща", допълни Маджаров. "Сега стана точно както проф. Мутафчийски каза. А не като доц. Мангъров, който твърдеше, че всичко ще мине леко", каза още председателят на лекарския съюз.

„Със сила, полиция и рестрикции е трудно да приложиш нещо. Виждаме как хората се събират. Някои от тях неглижират всичко. Барикадите няма да решат проблемите ни”, заключи той.

И още: "Изискването за PCR за дарение на кръвна плазма трябва да отпадне", заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

"Писал съм над 10 писма до министерството, като всеки път го махат. Аз познавам хора, които са върнати с тест за антитела. Има много млади, които изкараха леко К-19. Те имат антитела. В момента има хора, които искат да дарят кръвна плазма, но не им дават, защото нямат ПСР. Не може така.", категоричен беше д-р Маджаров.По думите му, ако някой дари кръвна плазма, той може да избере за кого да го стори.

Цялото участие на д-р Иван Маджаров може да видите ТУК

Източник:




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists