Д-Р КИРИЛ НЕДЯЛКОВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЛК ПЛЕВЕН: ДА ПРОДЪЛЖИ ОСТОЙНОСТЯВАНЕТО НА ТРУДА НИ

Д-Р КИРИЛ НЕДЯЛКОВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЛК ПЛЕВЕН: ДА ПРОДЪЛЖИ ОСТОЙНОСТЯВАНЕТО НА ТРУДА НИ

- Д-р Недялков, как бихте оценили работата на досегашния Управителен съвет на Българския лекарски съюз?

- Управителният съвет свърши много работа за двама мандата, което е добър пример. Фактите и цифрите го потвърждават. За това време могат да бъдат откроеним ного неща, но на първо място е това, че гилдията е обединена. Това е първото и най- важно нещо. Големият успех се дължи на отличната колаборация. Ръководството работеше доста усърдно и на експертно равнище, което даде отлични резултати. Бяха увеличени цените и обемите на клиничните пътеки, както и бяха създадени нови – неща съвсем не малко. Всичко това е в полза не само на нас лекарите, но и на пациентите, защото ние по същество, сме скачени съдове. Всички сме страните на дена монета, включително и Националната здравноосигурителна каса. За всичко е много полезно всичк, случващо се до момента независимо от кризата и инфлацията. Нещата вървяха напред и много се надявам да продължат все в тази позитична посока. Жалко би било постигнатото дотук да бъде съсипано и разпиляно, а става дума, съградени и постигнати с огромен труд, енергичност, че и нерви. Има обаче и неща, които категорично трябва да бъдат продължени и доведени до успешен край. 

- Какво започнато и недовършено следва да бъде доведено до край?

- За пръв път БЛС направи методика за остойностяване на лекарския труд. Това става с активността именно на неговото ръководство. За съжаление обаче не стигна времето тя да бъде приета и влезе в практиката. Ето това е едно от основните неща, които следва да бъдат доведени до край. Липсата точно на остойностяване доведе до обезпостяване на системата от персонал през последните десет – петнадесет години. Проблемът е огромен. Напоследък младите колеги започнаха да остават в страната, което е заслуга на мениджърите на някои лечебни заведения, които успяват да им осигурят значително по- добри заплати, както и възможности за кариерно развитие, специализации, работа с нова апаратура. Ако коментираната методика бъде приета, то бихме могли да прекъснем негативната тенденция. Като се има предвид, че това сега не е направено, то няма как да омвиняваме младите колеги. Всеки иска да има не само стабилна професия, но и адекватно на труда си заплащане, да вижда бъдещето си, да живее нормално и да издържа добре семейството си. Още Хипократ е казал, че за да лекува лекарят, трябва да е нахранен, облечен и добре платен. Това са нормални неща. Не трябва да има битовизъм, за да може той да работи така, както трябва, мислейки единствено само за пациентите. Процентът на колегите, които напускат вече е много нисък. Ако преди седем – осем години той беше над 50 на сто, то сега е от порядъка на 20 на сто. Категорично вече имаме успеваемост в тази насока. Не казвам, че сега предлаганите им условия са супер идеални, но са значително по- добри, отколкото преди. Тук искам да отбележа, че досегашното ръководство постигна единението на съсловието и в това е силата ни. Това трябва да бъде продължено и занапред. Работеше се и трябва да се работи и в ПИБП, и в СИМП, но както знаем, болничната помощ остава проблем винаги, защото там са най-големите разходи. На прицел трябва да бъде и продължаващото медицинско обучение, както и електронизацията. Имахме известни проблеми с електронните рецепти, но както се видя, при желание, колегите започнаха да свикват с тях и нещата отиват по местата си. От медицинска гледна точка те са много важни – преди да бъдат въведени човек можеше да си купи антибиотик без проблем. Знаем обаче, как в цял свят се води борба срещу резистентността и полирезистентността на микробите именно заради прекомерната употреба. Преди всеки го пиеше за щяло и нещяло, сега едва ли е така. 

- Кои нерешени проблеми останаха зад гърба на досегашното ръководство на БЛС?

- Както вече казах, остойностяването на лекарския труд, но беше дадено добро начало, което всички очакваме въпросът да бъде доведен до успешен край. Предстои решаването на многто други проблеми, за които Управителният съвет трябва да бъде много гъвкав и пластичен. Те са както от финансов, така и от политически характер. 

- Какво ново обаче следва, според Вас, да предприеме новият Управителен съвет?

- Много са посоките, в които трябва да се работи. Едно от важните неща е продължаващото медицинско обучение, което се надявам да бъде обвързано с остойностяването на лекарския труд. Крадетираната квалификация е тази, която дава възможност на човек да растен, да се повишава и неговата заплата. Това е много болен въпрос и предстои да бъде решен. Досега той оставаше назад във времето. 

- Достатъчно активно ли бе досегашното ръководство при даване на мнение и отстояването му по важни решения, свързани със здравеопазването, взимани от политиците?

- Според мен, беше доста активен. Не мисля, че даваше мнението си про форма. Това личи и в преговорите по Националния рамков договор, както и в обсъждането на редица закони в Народното събрание. Нещо повече, с това си завоюва безспорен авторитет и затова хората ни припознават като стабилна организация. За съжаление, нещата с тези структури не стават лесно особено, когато става дума за финансови средства. Най-невралгични в случая са лекарствата и договарянето им. Имаме сериозни проблеми особено с тези за онкологично болните пациенти. Знаем колко е скъпо тяхното лечение, което автоматично поема ресурс от общия бюджет на НЗОК. Там също трябва да се работи. Проблемите са много, но се надяваме, че благодарение на енергичната и добра колаборация с политическите сили новото управление на съсловната ни организация ще постигне успехи, но ще опази и постигнатото дотук. 

- Достатъчен би бе контрола от страна на УС на БЛС по отношение на поведението и деструктивните изказвания на някои негови членове особено в патови ситуации, в каквато бяхме по време на пандемията? Не е ли редно да се въведат строги санкции и те да се съблюдават?

- И сега има наказания, но аз не знам някой да е наказан. По-скоро говорим за един морало-етичен проблем. Ако имаме мисъл за престъпление, то вече действат други, държавни структури. Като цяло, нещата се планираха и контролираха добре от БЛС по време на пандемията предвид извънредната ситуация, за която никой не беше подготвен. Аз обаче вярвам, че имаме една стабилна съсловна организация, която новото ръководство следва да опази.

You can see all the material here

Source: Clinica.bg Clinica.bg




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists