Д-Р КОЛЕВ: В НАЙ-ТОПЛИТЕ ЧАСОВЕ НА ДЕНЯ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗБЯГВА ПРЕСТОЯТ НА ОТКРИТО

Д-Р КОЛЕВ: В НАЙ-ТОПЛИТЕ ЧАСОВЕ НА ДЕНЯ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗБЯГВА ПРЕСТОЯТ НА ОТКРИТО

Топлинният удар е спешно състояние, при което организмът е поставен в екстремни за него условия. Това каза в интервю за БТА  д-р Николай Колев - член на УС на БЛС и общопрактикуващ лекар. Това е състояние, при което се нарушава съзнанието на човека, добави той. По думите му човек в такова състояние се поти обилно, пребледнява, не е контактен. Усеща се сърцебиене, повишава се кръвното налягане. Това е състояние, което прави бързо и рязко впечатление на околните, каза д-р Колев. 

При топлинен удар човекът трябва веднага да бъде изведен от средата, която е предизвикала това състояние, да бъде поставен на сянка, в легнало положение, обясни лекарят. Ако е контактен, човекът трябва да приема много течности. Трябва да му се направят охладителни компреси по челото и крайниците, добави той. Лекарят припомни, че в най-горещите дни трябва да се избягва излизането навън между 11:00 и 16:00 часа, да се приема много вода и да се ядат леки храни. 

Д-р Колев препоръча разликата между температурите навън и в помещенията, в които стоим, да не бъде повече от 15 градуса. 

Следва пълният текст на интервюто с  д-р Николай Колев:

Как родителите могат да предпазят децата си от високите температурите?

- Предпазването от излагане на слънце е най-важно. Детският организъм е много податлив на тежкото прегряване, което може да настъпи при продължително излагане на слънце. Часовият диапазон между 11:00 и 16:00 часа е най-рисков. Това е времето, в което родителите трябва да ограничават своите деца от продължително излагане на слънце. Знаем, че това са любимите часове на децата, в които те посещават плувни басейни, обичат да играят навън, но в тези много горещи дни престоят навън трябва да бъде ограничен. 

По какъв начин може да се разпознае топлинният удар и в какво се изразяват симптомите?

- Топлинният удар е едно спешно състояние, при което организмът е поставен в екстремни за него условия. Това е състояние, при което се нарушава съзнанието на човека. Обикновено той или е в безсъзнание, или е дезориентиран. Човек в такова състояние се поти обилно, пребледнява, не е контактен. Усеща се сърцебиене, повишава се кръвното налягане. Това е състояние, което прави бързо и рязко впечатление на околните.

В такъв момент човекът трябва веднага да бъде изведен от средата, която е предизвикала това състояние, да бъде поставен на сянка, в легнало положение. Ако е контактен, човекът трябва да приема много течности. Трябва да му се направят охладителни компреси по челото и крайниците, които помагат за по-бързото възстановяване. Лекарска помощ трябва да се потърси, ако състоянието е много сериозно. 

Каква е разликата между преравяне и топлинен удар?

- Топлинният удар е последната степен на прегряването. Прегряването е състояние, при което организмът е поставен пред екстремни условия, но той все още някак се справя. Топлинният удар е последният стадий – тогава се наблюдава нарушено съзнание, а жизнените функции са сериозно затруднени. 

По какъв начин можем да се предпазим от прегряването?

- В най-топлите часове на деня трябва да се избягва престоят на открито. Трябва да обърнем внимание на начина си на живот в тези дни, да приемаме достатъчно течности, и то негазирани. Основната течност, от която се нуждае организмът, е вода. Факторите, от които зависи как трябва да процедираме с храненето, са свързани с това доколко организмът ще бъде излаган на слънце или топлина, от общото състояние на човека, от възрастта му, от натоварването му. В топлите дни трябва да се приема по-лека храна, включително плодове и зеленчуци. Трябва да се ограничат тежките за храносмилане храни. Алкохолът като концентрат също трябва да се ограничи. Ако бъдат приемани алкохолни напитки, трябва да са съвсем малко като количество. Основната течност, от която нашият организъм е изграден и се нуждае, е водата. Трябва да я приемаме във всичките ѝ форми. 

Кои са най-застрашените възрастови групи?

- Най-рисковите възрастови групи са децата и хората, които са с хронични заболявания, на които продължителните горещи дни се отразяват доста тежко. Децата сами много трудно могат да преценят колко и как да се излагат на слънце, затова трябва да бъдат контролирани от своите родители. Възрастните хора и тези с хронични заболявания също са рискови. Пациентите с хронични заболявания, които имат сърдечно-съдови, метаболитни заболявания, диабет, високо кръвно налягане, исхемична болест на сърцето са най-рисковите пациенти, които трябва с изключително внимание трябва да излизат в горещите дни. 

Опасно ли е да стоим продължително време в помещения с включена климатична инсталация?

- Стоенето на климатик не е опасно, но не трябва да има рязка разлика между температурата навън и помещението, в което пребиваваме. Разликата трябва да бъде физиологична, за да може организмът да се пренастрои и да не се стресира. Обикновено разликата между откритите и закритите пространства трябва да бъде около 10-15 градуса. Добре е организмът да не се подлага често на този преход. 

Зачестиха ли случаите във Вашата практика на топлинни удари при деца?

- Това е спешно състояние, с което обикновено лекарите в спешните отделения се срещат. Топлинният удар е състояние на нарушено съзнание, което се случва внезапно. Първата реакция на родителите обикновено е да повикат бърза помощ. В тези продължителни горещи дни, в които организмът е поставен при екстремни условия, се повишава рискът от летни вирусни инфекции, инфекции на храносмилателната система, ентеровирусни инфекции.

You can see all the material here

Source: Българска телеграфна агенция БТА Българска телеграфна агенция БТА
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists