Д-Р МАДЖАРОВ: 3900 СА ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ У НАС, ГОДИШНО ПРЕГЛЕЖДАТ 30 МЛН. ДУШИ

Д-Р МАДЖАРОВ: 3900 СА ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ У НАС, ГОДИШНО ПРЕГЛЕЖДАТ 30 МЛН. ДУШИ

3990 са личните лекари в България с 3680 практики. На старта на системата са били 4500 практики и 5000 лични лекари. Това е единствената сфера в нашето здравеопазване, в която има спад. Това каза пред bTV председателят на БЛС д-р Иван Маджаров  и допълни,че всички останали имат ръст - специализирана помощ, болнична помощ, дентална помощ, аптеки. Те са по-атрактивни като работа”, каза Маджаров. 

„Преди 10 години сме били в една розова мъгла. 46% са били между 40 и 50 години. Сега едва 13% са под 50 години. След 10 години, ако не се вземат спешни мерки, ще има страшна липса на лични лекари. За съжаление вече не можем да говорим за отделни региони, които са застрашени. Почти всички лични лекари се грижат за близо 2000 души, при положение че стандартът изисква семейният лекар да има около 1000-1100 човека“, допълни още той.

По думите на д-р Маджаров няма друга сфера, в която работещият да е длъжен да си е залепил телефона на вратата и всеки по всяко време да може да му звъни, тъй като и телефонните номера са част от личните данни. „Няма и лекар в друга сфера, който да е длъжен да го прави. Дори само това е достатъчно за нежеланието на лекарите да работят в първичната помощ“, каза той.

Д-р Маджаров съобщи още, че между 50 и 100 човека на ден преминават през кабинетите на личните лекари. „Те трябва да правят профилактични прегледи. Държавата обаче обявява грипна епидемия и това стопира прегледите, което не им позволява да изпълнят заложените цели. Това е прекалено голяма отговорност за 3990 души“, категоричен беше председателят на БЛС.

„Годишно през кабинетите на личните лекари минават около 30 млн. души. Толкова са отчетени през НЗОК. А през 390 болници са преминали около 2200 души, а около 15-16 млн. през специализираната помощ”, заяви д-р Маджаров. 

Според него всеки пациент е почувствал на гърба си претовареността на личния си лекар, като това понякога се изразява с лошо отношение или незаинтересованост.

Д-р Маджаров беше категоричен, че за да се променят нещата, неотложната помощ трябва да се премахне незабавно от пакета с дейности на личните лекари, защото тя ги е изпепелила. „Телефонните им номера също трябва да бъдат премахнати от вратите, защото като всички хора и те имат нужда от почивка. Да се създадат стимули, каквито бяха при старта на реформата, както и да се направят промени в начина на обучение и специализация“, препоръча той.

You can see all the material here

Source: bTV Media Group bTV Media Group




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists