Д-Р МАДЖАРОВ: БЕЗ ПРОМЕНИ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ БОЛНИЦИТЕ МОГАТ ДА ЗАТВОРЯТ

Д-Р МАДЖАРОВ: БЕЗ ПРОМЕНИ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ БОЛНИЦИТЕ МОГАТ ДА ЗАТВОРЯТ

Без да се взимат някакви мерки от държавата, за да се предотврати закриване на болници, голяма част от лечебните заведения, които сега функционират, ще затворят врати. Трудовият потенциал в лечебните заведения отдавна е на ръба. Това каза д-р Иван Маджаров, председател на УС на БЛС, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria

"Лекарите са много възрастни, медицинските сестри - още по-възрастни. През следващите 5-6 години, независимо от това какво възнаграждение ще обявяват лечебните заведения, няма да могат да попълнят персонала, който е необходим, за да се извършва нормална дейност". 

Промените, които бяха одобрени на първо четене от Народното събрание, дават възможност, "когато договаряме цени и обеми с НЗОК да поставяме условия, че част от тези цени ще трябва да отиват за минимални възнаграждения на работещите по договор с НЗОК", каза д-р Маджаров. "Много е важно да се подчертае, че договорът със Здравната каса не е задължителен и желанието е от страна на лечебните заведения". 

"До това решение се стигна, защото дълги години, договаряйки се, както пише в закона, само за цените на медицинските услуги, се надявахме това автоматично да води до подобряване на заплащането на лекарите и медицинските сестри. Стана ясно, че в една голяма част от лечебните заведения това не се случва. Под различни предлози - недостиг на средства за консумативи, недостиг на лекарства или покриване на други разходи, но в крайна сметка води до ниско заплащане на лекарите и сестрите, което влияе върху цялата система на здравеопазването". 

Ако имаш доходи от своя стопанска дейност, определяш приоритетите си така, както си решиш. Но стигнахме до момент, в който Здравната каса, като инструмент за формиране на здравна политика ще трябва заедно с Българския лекарски съюз да гарантира някакво ниво на заплащане, обясни гостът. Той обясни, че голяма част от условията, при които работят болниците също се договарят с БЛС и НЗОК и това не е прецедент.

"Има и противници на това решение, които казват, че никой няма право да се меси как се формира политиката по доходите. Но досега се живееше в условия, при които ние, като договарящи рамковия договор, се намесвахме в това как точно да изпълняват медицинските услуги, при какви услуги, с какъв брой лекари. Всеки, който иска да развива бизнес в болниците, се съобразява с определени условия. Тези, които работят добре, се справят отлично и без това условие, което ние ще договорим в средата на пролетта". 

Как трябва да се промени първичната здравна помощ? Как трябва да се промени работата на личните лекари? Как трябва да се промени здравеопазването в труднодостъпните региони на България? 

Вижте целия коментар в линка по-долу.

You can see all the material here
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists