Д-Р МАДЖАРОВ: ДЛЪЖНИЦИ СМЕ НА ОБЩЕСТВОТО, КОГАТО СМЕ СЕЗИРАНИ С ЖАЛБИ СРЕЩУ МЕДИЦИ

Д-Р МАДЖАРОВ: ДЛЪЖНИЦИ СМЕ НА ОБЩЕСТВОТО, КОГАТО СМЕ СЕЗИРАНИ С ЖАЛБИ СРЕЩУ МЕДИЦИ

„Трябва да направим така, че агресивните хора да знаят, че БЛС и конкретната болница стоят зад всеки нападнат медицински специалист. Същевременно обаче сме длъжници на обществото по отношение на вътрешната регулация. Длъжници сме, когато сме сезирани с жалби срещу медици, защото не разследваме и не показваме нищо насреща. Това е в основата и на отношението на обществото към нас. Не обвинявам никого за това, просто трябва да се променим. Няма да решим проблемите, докато са ни виновни само другите.“

Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров по време на Шестия национален конгрес на Лекарския съюз, който се провежда днес и утре в София. Той подкрепи думите на члена на УС на ББА д-р Цветелина Спиридонова, че агресията срещу медиците е свързана с девалвацията, която лекарите са допуснали в професията.

Председателят на ББА адв. Свилена Димитрова уточни, че успоредно с правата си, пациентите трябва да са наясно и със задълженията си и те трябва да бъдат разписани в Закона за здравето (ЗЗ). Едновременно с това в ЗЗ трябва да бъдат заложени и текстове, които да гарантират спокойната работа на лекарите.

Законова промяна ще е нужна и за регламентиране на продължаващото медицинско обучение, което трябва да стане задължително, стана ясно още по време на конгреса.

Продължаващото медицинско обучение трябва да се въведе плавно, след като предварително се изготвят всички критерии кой и как ще го извършва, каза председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. Любомир Киров.

„Начинът на акредитиране трябва ние да го предложим на законодателя“, уточни д-р Маджаров. „Предлагаме всички заедно – дружества по специалности, академични среди, асоциации на болници – заедно да определим правилата, а ролята на обучението е на дружествата по специалности и университетите“, допълни той.
Lastest news


SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists