Д-Р МАДЖАРОВ: ИНОВАЦИИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗВЕДЕНИ КАТО ОТДЕЛНО ПЕРО В БЮДЖЕТА НА КАСАТА

Д-Р МАДЖАРОВ: ИНОВАЦИИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗВЕДЕНИ КАТО ОТДЕЛНО ПЕРО В БЮДЖЕТА НА КАСАТА

Животът на всяка нова технология като иновация продължава около 5 години, след това се превръща в рутина. За съжаление у нас това се случва само благодарение на нови личности и отделни инвеститори. Време е да бъде въведен отделен ред в бюджета на НЗОК за болнична помощ за въвеждане на иновации. Това каза председателя на БЛС д-р Иван Маджаров по време на откриването на форума на „Капитал“ „Иновации в болниците, апаратурата и медицинските изделия“.

По думите му така ще може да бъде проследявана и тяхната ефективност по-лесно, а пациентите ще имат възможност бързо да получат ново и качествено лечение. 

„Иновациите в здравната система са изключително важна част, която позволява пациентите да получават все по-правилно и навременно лечение, което ни позволява да се справяме с все повече проблеми от миналото. Процесът на създаване на иновации трябва да бъде обсъждан, подкрепян, показван“, каза бившият председател на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев.

Представителят на БСК проф. Григор Димитров, който е и член на Надзорния съвет на НЗОК, заяви, че с болни хора прогрес не се постига. „Прогрес се постига само със здрави и мотивирани хора. Забравяме, че в България работят лекари специалисти с висока квалификация, а сме фокусирани само недъзите на системата. Не бива да забравяме, че най-важното са лекарите“, каза той.

Съветникът на здравния министър Аркади Шарков подчерта увеличаването на продължителността на живота в резултат на иновациите. „Процесът, който зависи иновациите в лекарствата, както и оптимизацията на лечебните заведения, беше войната срещу COVID. Сегашната война в Украйна за съжаление развива Спешната помощ и реконструктивната хирургия. Иновациите в бъдеще можем да ги гледаме като спестяване на време и по-доброто навлизане в системи като нашата, които са догонващи“, каза Шарков.

Адв. Христина Николова от Сдружението за развитие на българското здравеопазване пък подчерта, че пациентите вече не искат просто достъп до медицинска грижа, а искат достъп до качествена медицинска грижа.

You can see all the material here

Source: Zdrave.net Zdrave.net




Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists