Д-Р МАДЖАРОВ: КАДРОВАТА КРИЗА, И ПРИ ЛЕКАРИ, И ПРИ СЕСТРИ Е КАТАСТРОФАЛНА

Д-Р МАДЖАРОВ: КАДРОВАТА КРИЗА, И ПРИ ЛЕКАРИ, И ПРИ СЕСТРИ Е КАТАСТРОФАЛНА

„Нито вашата, нито нашата организация са казионни, ние сме създадени със закон, който ни дава освен права, но и задължения. Скъпи професионалисти по здравни грижи, не позволявайте на никой да ви казва, че сме нещо отделно“. Това каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров по време на Кръглата маса под надслов „20 години по-късно – ще катастрофира ли здравната ни система заради липса на професионалисти по здравни грижи или все още има време за решение“, организирана от БАПЗГ.

Той подчерта, че и лекарите, както и сестрите имат проблем, че професията им не е достатъчно престижна и работят на няколко места, за да достигнат достойно заплащане. "Кадровата криза и при лекари, и при сестри е катастрофална“, допълни още д-р Маджаров.

Близо 80% от медицинските сестри в болниците у нас твърдят, че са готови да излязат на протест, ако не се вземат мерки за решаване на проблемите с кадровия дефицит, който влияе отрицателно на работата им и увеличава вероятността от медицински грешки. Това показват резултатите от анкета на „Индекс на болниците“, проведена сред 543 специалисти по здравни грижи в болничната помощ в края на миналата и началото на тази година.

404 от всички 543 участници в анкетата са медицински сестри, след тях по численост се нареждат акушерките, лаборантите и други специалисти по здравни грижи. Най-голяма част от анкетираните – 36%, работят в областни лечебни заведения, 25% – в държавни, 24% – в общински, а 15% – в частни. Участниците са от цялата страна, като най-многобройни са представителите от София-град. По възраст най-голям дял са анкетираните между 41 и 60 години – 62% от всички, след тях се нареждат тези между 22 и 40 години – 26% от всички, над 60 години са 12%.

66% от анкетираните специалисти по здравни грижи работят на едно място, 30% – на две, а 4% – на три. 46% от анкетираните са заявили, че полагат извънреден труд, като 32% от тях работят между 16 и 30 часа повече на седмица, а 7% - над 31 часа.
Code Health TV
SatHealth
CME Academy
Medicalnews
Cluster
Credoweb Learning Modul
Осцилококцинум

International partners

IAMRA
WMA- World Medical Association
FEMS European Federation of Salaried Doctors
CPME The Standing Committee of European Doctors
UEMS European Union of Medical Specialists